м. Відень. Церква францисканців.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Культовые сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • АвстрияВенаВена
Описание

Franziskanerkirche 

Францісканеркірхе, вона ж Церква Святого Ієроніма (Kath. Klosterkirche hl. Hieronymus), вона ж Церква Францисканців. Діюча католицька церква. Архітектор - отче Бонавентура Даум (F. Bonaventura Daum). Заснована в 1607 році. Раніше була притулком повій, що каються. Всередині знаходиться знаменита чудотворна статуя Грюнбергської Богоматері, також відома під ім'ям Мадонни З Сокирою (Maria mit dem Beil, яку не вдалося спалити і розрубати зловмисникам). З XVI століття знаходиться у веденні священиків з Ордену Братів Менших (OFМ, Ordo Fratrum Minorum, вони ж міноріти).

У 1589 році міська рада передала місцевим монахам-францисканцям руїни згорілого монастиря Святого Ієроніма, який був заснований в 1383-1387 роках при кладовищі. Францисканці відновили церкву в стилі ренесанс з елементами готики. Будівельні роботи велися з 1603 року по 1611 рік, але в основному були завершені в 1607 році. Оформлення інтер'єру тривало до 1720 року.

Церква не надто велика - 65 на 20 метрів, ширина нефа - 12 метрів. Інтер'єр витриманий в стилі бароко з елементами рококо. У 1707 році головний вівтар був розписаний Андреа Дель Поццо (Andrea Pozzo). На ньому - дерев'яна статуя Богоматері, виготовлена ​​в Грюнбезі в Чехії в XV столітті, це і є Мадонна З Сокирою. За переказами, колись її спробували спалити протестанти, але вогонь не завдав їй шкоди. Тоді вони спробували розрубати її, але сокира застрягла в лівому плечі Мадонни, не заподіявши їй шкоди. Ця статуя вважається чудотворною. Бічні вівтарі в стилі бароко прикрашені картинами і скульптурами Йоганна Шмідта (Johann Georg Schmidt), Карло Карлоне (Carlo Carlone), Франца Ксавера Вагеншена (Franz Wagenschon).

У Францісканеркірхе знаходиться найстаріший у Відні орган, встановлений в 1643 році Іоганном Векерле (Johann Wockerl). Фронтон церкви вінчає зображення Найсвятішої Трійці з трьома особами. У основі фронтону – скульптура Святого Людовіка IX (короля Франції, який був францисканцем) і Святої Клари з Ассізі, покровительки жіночої гілки того ж ордена. І ще скульптура Святого Ієроніма з левом. На площі перед храмом - фонтан «Мойсей» роботи Йоганна Мартіна Фішера, побудований ним в 1798 році.

Джерело

Как добраться к точке: 
Franziskanerplatz 4
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу