м. Краків. Палац Ларіша.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дворец,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +4 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ПольшаМалопольское воеводствоКраков
Описание

С початку в цьому місті стояли три кам'яниці, які в 1790 році прибав князь Массальський (Massalski) з метою побудови магістрату. Проте повне об’єднання будинків відбулось тільки у 1807 році новим власником, яким став Стефан Гумберт (Szczepan Humbert). Споруда, що займає ріг вулиці Brackа і площі всіх Святих, отримала форму однорідного палацу з стильними бароковими ознаками, порталами, прикрашеними колонами, декоративним обрамленням вікон і прекрасними інтер’єрами. У 1833 році палац придбав барон Кароль Ларіш (Karol Larisch) (1766-1858). Він ґрунтовно перебудував його після пожежі 1854 року.

Барон Ларіш був відомий своєю громадською і добродійною діяльністю, в тому числі він у 1848 році був співзасновником першої в Кракові ремісничої школи. Після ремонту він передав палац місту, яке розмістило в ньому декілька культурно-освітніх установ, в тому числі Товариство приятелів прекрасних мистецтв. Саме тут експонувались зібрання картин, малюнків, колекції нагород і монет, яке у 1845 році разом з бібліотекою буле передано в депозит Товариству.

Нинішній вигляд будівля отримала після ремонту у другій половині ХІХ століття. Тоді ж вона стала офіційним місцеперебуванням краківських президентів і  була нею до 2-ї Світової війни. Після війни тут була бібліотека, а після ремонту і реконструкції 2003 року палац є власністю адміністрації і юридичного факультету Ягеллонського університету.

Джерело

Как добраться к точке: 
Bracka 12
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу