м. Будапешт. Собор св. Матяша.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Культовые сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ВенгрияБудапештБудапешт
Описание

Matyas Templom

Собор Матяша – одна з найгарніших будівель Будапешта, побудований у період між 1250 та 1270 роками під патронатом короля Бели IV. Новозбудований храм в північнофранцузькому стилі присвятили Діві Марії. Існують легенди про заснування першої церкви Марії королем Іштваном у 1015 році, але поки не знайдено жодного підтвердження існування церкви в домонгольські часи, ні документального ні археологічного.

Під час правління Людовіка Великого (1342-82), церква була реконструйована в готичному стилі. З тих часів на південній стіні південної бічної нави збереглися різьблені портрети короля Людовіка і королеви Єлизавети. В той же час при церкві була організована  школа з більш ніж 30-ма священиками – вчителями.

Під час першого турецького завоювання Буди у 1526 році середньовічні конструкції даху і більшість церковного інтер'єру було знищено, але багатства церкви, після першої звістки про поразку угорських військ при Могачі, були завантажені на кораблі і Дунаєм перевезені в Братиславу. Турки відремонтували церкву та перетворили її на мечеть, побудувавши міхраб, а в 1572 році церковний дах був покритий свинцевими пластинами.

Існує цікава легенда, котра стосується відвоювання Буди силами Священної Ліги у 1686 році.  Марк Авіано, монах-капуцин напророкував, що Діва Марія в Буді допоможе визволити місто. А 2 вересня, в результаті вибухів під час облоги, кам'яна стіна, яка була побудована турками в 1541 році, щоб приховати статую Мадонни, впала. Турецькі війська, бачачи, що угорська Мадонна повернула собі церкву, піддалися паніці і тієї ночі замок Буди був захоплений християнами. Пожежа 1723 року наробила багато лиха та знищила дерев’яну  статую Марії, котру пов'язують з дивом звільнення від турків, і у 1737 році була замінена мармуровою статуєю, яка стоїть сьогодні.

15 листопада 1785 року відбулася досить цікава та унікальна подія – аукціон з продажу середньовічних багатств Церкви Діви Марії, котрі були вивезені до Братислави у 1526 році, та більшість з яких були повернуті в 1712 році. Король Йосип II для погашення боргів виставив на аукціон усе майно та одяг з церковних заначок. Через те, що все добро було перемішано, ціна антикваріату була мінімальною. Безцінні церковні предмети ХІV – XV століть – ризи,  плащі і митри, прикрашені сапфірами і рубінами, розшиті перлами, релікварії, десять чаш, хрести і т.п. були продані віденським торговцям за ціною матеріалу. В результаті було виручено лише 11000 угорських форинтів, які були виплачені в казну у Відні.

8 червня 1867 року, після укладання угоди між Австрією та Угорщиною про спільну імперію, в соборі були короновані угорськими Священними коронами король Франц Йосип І і його дружина Єлизавета. На коронаційній месі відбувся перший виступ Ференца Ліста. 

У 1874 – 1896 роках під керівництвом Фрідьєша Шулека відбулася наймасштабніша реконструкція церкви, в результаті якої був створений нинішній образ будівлі. Для відновлення первинної архітектури церкви були знесені сусідні будівлі, побудовані в ХVІІ - ХVIII століттях, щоб церква могла стояти знову одна, як раніше. Також в декількох місцях були повністю знесені стіни будівлі, щоб мати можливість відновити первинну архітектуру.

В часи Другої світової війни храм серйозно не постраждав. Згорів тільки дах та були пошкоджені деякі арки і орган. У склепі німці побудували тимчасову кухню, а радянські солдати тримали у вівтарі коней, каплиця Лорето використовувалася як вбиральня. Будівля після війни була оголошена небезпечною і призначена до зносу. Проте церкву не знесли. Навіть сьогодні ніхто не знає, хто врятував церкву Матяша від повного зносу.

Протягом 1946 – 1970 років в церкві проводилися періодично відновлювальні роботи. Єдиною метою цих робіт було дещо компенсувати збиток, заподіяний під час війни. Невирішені технічні проблеми і неправильні рішення призвели до швидкого погіршення стану будівлі в 90-х роках ХХ століття. У 1982-83 роках відремонтували церковний орган, котрий досі використовується.

Протягом 2000-х років церква була повністю оновлена та відремонтована. Відновлений кам'яний фасад, вітражі та декоративний настінний живопис, на дах вкладено 150000 штук глазурованої жолнайської плитки, відновлений орган, в будівлі прокладені нові електричні та комп'ютерні мережі і створені серверні кімнати. Останній штрих оновлення – освячення нового вівтаря, яке відбулося  13 жовтня 2013 року.

А своє друге ім'я храм отримав за часів правління короля Матяша Хуньяді (Корвіна), який двічі вінчався в церкві та збудував величезну п’ятиповерхову вежу – дзвіницю, яку було видно здалеку.

Джерело

Как добраться к точке: 
Szentháromság tér 2
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу