м. Львів. Кам'яниця Войшівська.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +9 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Будинок розмішений у середміському кварталі Львова на будівельній парцелі що позначалася конскрипційним №53-m. Відомості про вигляд будинку збереглись із ХVІI ст. Тоді він був двоповерховий. За ліктьовим податком 1767 р., називався кам'яницею Войшівською, від імені її власника.

Кам'яниця має нашарування численних перебудов. У II пол. XVIII ст. її перебудували на триповерхову. З кін. XIX ст. перебудовувалася за участю архітекторів Міхала Фехтера (Fechter), Яна Кроха (Kroch), Саломона Рімера (Riemer).

Постановою Ради Міністрів УРСР №442 від 06.09.1979 р. будинок включили до національного списку пам'яток архітектури та містобудування під ох. №1318.

Кам'яниця триповерхова, видовжена у плані, цегляна з використанням білокам'яних елементів; збудована за характерною для ренесансного Львова планувально-просторовою структурою: дводільна, тритрактова. Чільний фасад асиметричний, тривіконний, з входом на крайній осі зліва (первісно з брамою-проходом на крайній правій осі). Архітектурний вистрій — у стилі неоренесансу. Вікна оздоблені профільованими лінійними сандриками, розвинений вінцевий карниз спирається на консольки, центральна віконна вісь акцентована балконами з кутими ґратками.

Сьогодні реконструйована будівля є частиною готелю "Леополіс".

Джерело

Как добраться к точке: 
Шевська 14
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу