м. Львів. Будинок № 6 по вул. Костюшка.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Багатоквартирний будинок, споруджений на вузькій ділянці неправильної форми, презентує тип елітної львівської кам’яниці кін. 1900-х рр. Збудований у 1909–1910 рр. бюро будівельної фірми Юзефа Сосновського та Альфреда Захаревича, арх. Альфред Захаревич. Архітектурний стиль можна характеризувати як поєднання неокласицизму поч. ХХ ст. з мотивами пізньої сецесії.

 Чотириповерховий будинок із симетричним фасадом на 9 осей включено у суцільний ряд периметральної забудови. Корпус складається з двох частин – з фронтального будинку, що виходить фасадом на вул. Костюшка, і тильного у глибині кварталу. Їх сполучено вузьким центральним блоком, де влаштовано сходову клітку та шахту ліфта, з двома малими внутрішніми подвір’ями обабіч. У плані будинок має конфігурацію двотавра, вписаного в абрис видовженої парцелі.

Центр фасаду виділено трьома залізобетонними балконами на 2–4-му поверхах, та дугою монументального причілка. У простінках між вікнами компонуються іонічні пілястри "великого" ордеру. Прямокутні віконні прорізи – без обрамувань. В композиції фасаду переважають вертикальні ритми.

Фасад монохромний, вирізняється делікатним, вишуканим моделюванням. У ліпнині стримано використовується мотив класицистичної гірлянди (в капітелях пілястр і під вікнами верхнього поверху). Стиль має перехідний характер: його можна характеризувати як неокласицизм поч. ХХ ст. з включенням геометризованих мотивів пізньої сецесії. Під монументальним пізньосецесійним причілком компонуються парні горельєфи – атлант і каріатида, авторства скульп. Зиґмунта Курчинського (Kurczyński).

Високий дах із люкарнами оздоблено масивними шпилями. На долішньому ярусі фасадної стіни компонуються вікна-вітрини з дугоподібними завершеннями та масивні приземкуваті колони з полірованого каменю; ближче до правого краю – портал головного входу. 

Джерело 

Как добраться к точке: 
Костюшка, 6
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу