м. Львів. Будинок № 47а по вул. Бандери.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Прибутковий будинок у стилі сецесії був зведений за проектом Артура Шлеєна у 1911–1912 рр. на місці колишнього монастиря Домініканів. Вирізняється вишуканим інтер'єром, плафоном сходової клітки із розписом-триптихом "Весна" авторства А. Розена та Г. Феллера. Пам'ятка архітектури (охор. №650-М).

Кам'яниця була збудована як чиншова, де приміщення здавали в оренду для житла. Згодом на першому поверсі влаштували цукерню. Будинок зберіг свою житлову функцію. У 2016 р. тривіконне приміщення першого поверху та підвалу зліва від входу зайняло кафе, а двовіконне приміщення справа від входу — крамниця.

Шестивіконний фасад симетричний, із чотиривіконним центральним ризалітом у центрі. Вирішений у стилі раціональної (пізньої) сецесії з елементами неокласицизму. Перший поверх почленований дошковим рустом та відокремлений карнизом, площини другого-третього поверхів об'єднані стилізованими пілястрами. Четвертий поверх відділений карнизом і сприймається як аттиковий; це візуально понижує висоту будівлі. Завершений вінцевим карнизом та аттиком складної багатокутної форми. Фасад оздоблений площинним ліпним декором неокласичної стилістики у техніці барельєфу.

Дзеркала під вікнами другого поверху і балкони мають медальйони, доповнені на балконах гірляндами; дзеркала під вікнами третього поверху — з гірляндами на тлі рифленої фактури; над крайніми вікнами третього поверху — медальйони з жіночими профілями; пілястри другого-третього поверхів увінчані вазами; овальний медальйон на аттику, очевидно, містив барельєф.

Джерело  

Как добраться к точке: 
С.Бандери, 47а
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу