м. Львів. Кам'яниця Еміновичівська.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

У XVII ст. власником кам’яниці був рід Еміновичів. Як кам’яниця Еміновичівська будинок значиться у списках 1662-го та 1767 рр. Згідно Постанови №970 Ради Міністрів Української РСР від 24 серпня 1963 року будинок є пам’яткою архітектури і містобудування національного значення (ох.№321).

Двоповерховий рядовий будинок, розташований на вузькій видовженій ділянці. Тильний об’єм виходить на вул. Лесі Українки, 20. Цегляний, з білокам’яним муруванням на партері, двоповерховий. Разом із сучасним будинком на вул. Лесі Українки, 20 зберігає первісну тритрактову схему періоду ренесансу: чільна кам’яниця, довге видовжене подвір’я з офіциною (флігелем), тильна кам’яниця. Реконструкції та ремонти XVIII–XIX ст. не змінили структури будинку, тому він зберіг своє автентичне планування та кількість поверхів.

Чільний фасад асиметричний, тривіконний, зі стриманим декоративним вирішенням.  Портал із пологою аркою прорізу розташований на бічній осі фасаду, над ним нависає балкон із ажурною металевою огорожею. Брама порталу веде до проїзду, в глибині якого – вхід на сходову клітку. Бічна офіцина з галереєю на консолях тягнеться вздовж подвір’я. На 2-му поверсі тильного фасаду зберігся автентичний ренесансний портал.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Вірменська, 17
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу