м.Київ. Особняк Берестовського.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Зведений 1854-57 за проектом арх. П. Спарро відповідно до взірцевих проектів фасадів, затверджених 1851. 1862, по смерті власника, маєтність перейшла у спільне володіння його синів В. і Г. Берестовських. Памʼятка архітектури.

За планом 1873, на першому поверсі особняка було дев’ять кімнат і два передпокої, на другому – 11 кімнат і два передпокої. 1877 на замовлення В. Берестовського надбудовано другий поверх з боку подвір’я, перебудовано під’їзд з балконом. Проект виконав арх. В. Ніколаєв, він же керував роботами. Після смерті господаря 1877 сімейну справу очолила його вдова, купчиха 2-ї гільдії М. Берестовська (її мануфактурний магазин на Хрещатику був одним з найбільших у Києві). 1884 на замовлення власниці на фасаді з’явився картуш, підтримуваний купідонами, з вензелем «М. Б.», який повторювався в пряслах кованих ґрат огорожі з вазами на стовпах. Будинок належав Берестовським до його націоналізації в радянський час. У ньому містилися різні установи, для потреб яких внутрішнє планування неодноразово змінювалося. Зникли парапети, скульптурні оздоби, ажурні ґрати.

Двоповерховий, цегляний, у плані Г-подібний. Зведений у стилі пізнього класицизму. Композиція чолового фасаду з бічним входом симетрична триосьова, з виділенням бічних осей пласкими канелюрованими пілястрами композитного ордера й вінцевими аттиками. Архітектурний декор фасаду (русти, лиштви, карнизи, сандрики) змодельовано в цеглі та у дрібнопрофільованому ліпленні.

Будівля – рідкісний зразок рядової житлової забудови міста доби пізнього класицизму.

Джерело

Как добраться к точке: 
Софіївська, 9
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу