м.Київ. Будинок № 21 по вул. Великій Васильківській.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

У 1900-10-х рр. тут містився готель «Петербурзький», на першому поверсі — торговельні заклади. Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з бічним виступом на дворовому фасаді вздовж сусідньої ділянки і проїздом на подвір'я на правому фланзі. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, бляшаний. Пам’ятка архітектури. 

Головний фасад на дев'ять віконних осей має симетрично-осьову композицію. На центральній осі влаштовано вхід та парадні сходи, її акцентовано на верхніх поверхах невеликим, прямокутним у плані еркером, який підтримують два масивні кронштейни. Еркер завершує трикутний фронтон з ліпленням у тимпані, над яким підноситься восьмигранна баня з фігурним завершенням. Кути еркера підкреслено на другому поверсі лопатками, на третьому і четвертому — пілястрами. Центр фасаду акцентовано також широкими вікнами еркера — прямокутним на другому поверсі, півциркульним — на третьому. Останнє обрамлене багатопрофільним архівольтом з масивним замковим каменем. Архівольт спирається на дві пілястри з іонічними капітелями. Фасад членують пілястри: на другому поверсі — тосканського, на третьому та четвертому — коринфського ордера. Вікна другого поверху прямокутні, над ними — горизонтальні вставки з картушем у центрі, обрамленим дрібним ліпленим рослинним орнаментом. Вікна третього та четвертого поверхів — з півциркульними перемичками, обрамленими архівольтами. Центри архівольтів на третьому поверсі прикрашено замковими каменями, на четвертому — масками левів. У проїзді збереглося первісне склепіння на підпружних арках з декоративними нервюрами.


Будинок — характерний зразок забудови однієї з торговельних вулиць Києва кін. 19 - поч. 20 ст., виконаний у формах історизму. У березні 1918 в готелі «Петербурзький» знімав дві кімнати Скоропадський Павло Петрович (1873-1945) — військовий, державний діяч, отаман Вільного козацтва (з жовтня 1917), гетьман України (квітень-грудень 1918).

Джерело 

Как добраться к точке: 
Велика Васильківська, 21
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу