м. Київ. Будинок № 22а по вул. Саксаганського.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Чотириповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані — Т-подібна двоквартирна секція з розташованими в центрі двомаршовими сходами, ліф­товою шахтою та виходом на подвір'я. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Перший поверх мав наскрізний проїзд і призначався для торговельних приміщень, інші поверхи — житлові. Оздоблений у цегляному стилі з еле­ментами історизму (аркатурні пояси, сандрики тощо). Пам’ятка архітектури.


Композиція головного фасаду симетрична, з домінантними бічними двовіконними пряслами, увін­чаними п'ятигранними щипцями з круглими люкарнами. Особливої ви­тонченості архітектурному вирішенню надає струнка аркатура на рівні третьо­го-четвертого поверхів, утворена на основі міжвіконних лопаток на восьмивіконній, дещо заглибленій середній площині фасаду. На осі фасаду влашто­вано головний вхід, акцентований мо­нументальним трикутним сандриком, що спирається на консолі. Вікна та двері прямокутні: на першому повер­сі — широкі прорізи без оздоблення, на другому — видовжених пропорцій, завершені рельєфними сандриками-поличками, що підтримуються квадрами діамантового русту, на верхніх повер­хах — клинчастими перемичками з замковими каменями, окресленими згори виступними профілями. Під­віконня й лопатки оформлено цегля­ним декором у вигляді нішок, зубців та поличок. Будинок завершують ошат­ний аркатурний фриз і карниз, обрам­лений у бічних щипцях сухариками. Симетрію побудови головного фасаду підсилюють два ряди балконів з гарним рисунком грат (збереглися частково). Дворовий фасад дещо стриманіший. Поповерхові горизонтальні членування позначено слабо профільованими гур­тами, вертикальні — гладенькими лопатками. Віконні ніші, бленди, лопатки й вінцевий карниз оздоблено мотивом сухариків. В інтер'єрі будинку збереглися пер­вісні кам'яні сходи з типовими для сво­го часу металевими огородженнями та арка, що відділяє вестибюль від сходо­вої клітки.

Пластична насиченість головного фаса­ду будинку ставить його в один ряд з найціннішими зразками цегляного стилю в житловій забудові Києва поч. 20 ст.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 22а
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу