м. Київ. Будинок № 33-35 по вул. Саксаганського.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Зведений посекційно як прибутковий будинок купця Б.Гронфайна за проектом архітектора Й.Зекцера. У 1980-х рр. проведено капітальну реконструкцію, під час якої старі дерев'яні перекриття замінено на залізобетонні. При цьому частину завершень втрачено, нижній поверх з боку наріжжя і вул. Горького облицьовано полірованим лабрадоритом. Первісне секційне планування збереглося. П'ятиповерховий з боку вул. Саксаганського, шестиповерховий – з вул. Горького, цегляний, пофарбований, у плані ускладненої Р-подібної конфігурації, двосекційний, із входами і проїздом на подвір'я з вул. Саксаганського. Перекриття пласкі, дах двосхилий з шиферним покриттям. Оздоблений у стилі історизм у формах модернізованої неоготики. Пам’ятка архітектури.


За композицією асиметричний. Зрізане наріжжя акцентовано еркером і високою шатровою вежкою. Різні за довжиною вуличні фасади мають переважно вертикальне членування: флангові тривіконні розкріповки й наближені до наріжжя двовіконні еркери, один з яких (з вул. Саксаганського) визначає вісь входу. Вікна прямокутні, дво- і тристулкові, на рівні четвертого (на вул. Горького – п'ятого поверху) оздоблено «тюдорівськими» сандриками. Істотну роль у зовнішньому вигляді відіграють неоготичні щипці з пінаклями (над еркерами) та вінцеві фронтони оригінального трикутного абрису над розкріповками. Дрібночарункову ритмічну структуру фасадів доповнюють балкони на два і три прорізи з металевими ґратами. Фасади декоровано цегляним орнаментом (карниз, віконні обрамлення, фронтони).

Будинок – цікавий зразок багатоквартирної житлової споруди, вирішеної в стилі пізньої стилізаторської течії модерну з використанням елементів готики.

Джерело

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 33-35
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу