м. Київ. Будинок № 101 по вул. Саксаганського.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Побудований у 1910 році. Чотириповерховий на цокольному по­версі, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, односекційний. Перекрит­тя пласкі, дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Оздоблений у стилі модерн. Пам’ятка архітектури.

Чоловий фасад з входом у центрі асиметричний, акцентований центральним прямокут­ним еркером над головним порталом та фланговими завершеннями, ліворуч — щипцем, близьким до трикутного, пра­воруч — аттиком з виступами. Між за­вершеннями прямий карниз. Площину фасаду розчленовано за допомогою різнофактурного оброблення: цоколь, еркер та фриз тиньковані, площину першого — третього поверхів виріше­но в лицьовій цеглі (нині пофарбова­но). Композицію фасаду пожвавлюють різноманітні за формою вікна (зокре­ма, оригінальне тридільне вікно на пер­шому поверсі зі скошеними кутами, п'ятикутне вікно в еркері, шестикут­не — на четвертому поверсі), геометризовані орнаменти та рельєфні ліпле­ні вставки, що зображують хвилі, мор­ських істот і водорості. Тильний фасад опоряджений значно простіше, за до­помогою візерунка цегляного муруван­ня. В інтер'єрі залишилися первісне оз­доблення вестибюля, металеве огород­ження сходів.

Будинок — пам'ятка прибуткової за­будови міста доби модерн, що добре збереглася.

В 1911 — серед. 1913 у трикімнатній квартирі № 4 на першому поверсі пра­вого крила будинку проживала Косач Ольга Петрівна (дівоче прізвище — Драгоманова; літ. псевд. — Олена Пчіл­ка; 1849—1930) — письменниця, фольк­лорист, етнограф, чл.-кор. ВУАН (з 1927). Мати Лесі Українки, сестра М. Драгоманова. 

Джерело 

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 101
Отчёты
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу