м. Київ. Будинок № 11 по вул. Симона Петлюри.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +12 / 3 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

На червоних лініях кварталу, на розі вулиць Петлюри і Саксаганського. На поч. 20 ст. належав фельдшерові Ю. Коцюбі. На першому поверсі житлового будинку були торговельні зали (тепер аптека).

Триповерховий, цегляний, з цоколем і підвалом, у плані Г-подібний, односекційний, чотириквартирний, з коридорним плануванням квартир. Перекриття плоскі, дах похилий, шиферний. Архітектура фасадів вирішена в стилі неоренесанс. Зрізаний ріг будинку — вузловий елемент об'ємно-просторової композиції, який замикає на собі площини обох чолових фасадів. Пам’ятка архітектури.

Наріжний вхід до аптеки фланкують фігури іфритів, що підтримують балкон другого поверху, вище — едикула з арковим склепінням на іонічних колонах, увінчана коробовою банею, внаслідок чого зовнішній вигляд будинку набуває своєрідних індивідуальних рис. Ярусна композиція чолових фасадів ґрунтується на візуальному виділенні кожного поверху. Перший поверх з великими вікнами-вітринами має суто функціональний характер. Будинок увінчує розвинений антаблемент, до якого входить карниз із дентикулами і парними модульйонами та фриз, прикрашений ліпними гірляндами. Осі обох фасадів підкреслюють різновеликі аттики: простий прямокутний — з боку вул. Саксаганського і видовжений ступінчастий із круглою люкарною в арковій ніші — над входом на сходову клітку з боку вул. Петлюри. Ліпний декор фасаду доповнюють рослинні й меандрові орнаменти у підвіконних фільонках.

Є прикладом раннього періоду київського еклектизму.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Петлюри, 11/Саксаганського, 106
Отчёты
Аватар пользователя ганс
1 Фото
ганс
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
Аватар пользователя Aleksis
1 Фото
Aleksis
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу