м. Київ. Будинок № 131а по вул. Саксаганського.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +1 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Споруджений у 1913 році як прибутковий на замовлення дружини купецького сина Е.Цейтліної. Шестиповерховий з підвалом, цегляний, перший і другий поверхи тиньковані, верхні пофарбовані, у плані Т-подібний, односекційний.Перекрит­тя пласкі, дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Оригінальну планувальну структуру будівлі вирішено на двох рівнях: першому рівню відповідають квартири чолової частини, другому — квартири тильної секції (внаслідок ре­монтів первісне планування частково змінено).Оздоблений у стилі історизм з елемен­тами неоампіру. Пам’ятка архітектури.

Чоловий фасад вирі­шено симетрично відносно центральної осі, підкресленої порталом парадного входу й трикутним щипцем у завер­шенні. Оформлення фасаду виконане із застосуванням широкого спектра опоряджувальних засобів. Площину першого поверху оброблено дощаним рустом, другого — гладеньким рустом, на рівні третього-п'ятого поверхів стіни залишено в лицьовій цеглі (тепер пофарбовані), на рівні шостого повер­ху влаштовано тинькований фриз з орнаментованим поясом. Середня час­тина розірваного карниза утворює подобу прямого сандрика над двома вікнами балкона шостого поверху, над нею — напівциркульне вікно, замко­вий камінь якого прикрашено антич­ною маскою. Фасад оздоблено ліпле­ними декоративними деталями:   на третьому поверсі — меандром, на чет­вертому — смолоскипами й вінками, на п'ятому — черепами биків і гірлян­дами, на шостому — рельєфними ваза­ми. Головний портал фланковано тос­канськими колонами, над дверима — ліплені кубок і вінок. Збереглися мета­леві ґрати на балконі шостого поверху та у падузі проїзду на подвір'я. Пере­криття під'їзду кесоноване.

В інтер'єрі залишилися численні деко­ративні елементи. Вестибюль оформле­но пілястрами, меандровим фризом, підлогу викладено метлаською плит­кою. Стіни клітки парадних сходів прикрашено ліпленими квітами в стилі модерн.

Джерело

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 131-а
Отчёты
Аватар пользователя ганс
1 Фото
ганс
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу