м. Київ. Колишній клуб «Харчовик».

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Театр,
    • Инфраструктура

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Побудований у 1931-1933 роках. Значний за призначенням і об'ємом, зведений з великим тактом стосовно навколишньої забудови і, передусім, визначних пам'яток 17-19 ст.— ансамблю Києво-Братського монастиря, Контрактового будинку та ін. Збудовано профспілкою працівників м'ясорибоконсервної промисловості за проектом арх. М. Шехоніна. Пам’ятка архітектури.

Дво-, триповерховий, цегляний, тинькований. Театральна частина споруди, що простяглася уздовж Межигірської вул., первісно мала залу для глядачів на 1 тис. осіб, сцену з колосниковим устаткуванням і оркестровою ямою, репетиційну залу, артистичні вбиральні, кулуари, великий «карман» для декорацій. У клубній частині, розміщеній уздовж вул. Г. Сковороди, були спортивна (224,8 кв. м), лекційна та кінозали, кімната для гурткової роботи. Загальна місткість палацу – 1 тис. осіб. Під час реконструкції (у 1980-1990-х рр.) внутрішня організація споруди зазнала змін, було реставровано фасади (арх. О. Граужис). Оригінальною сполучною ланкою між клубом і театром є круглий у плані об'єм, на першому поверсі якого — вестибюль, на другому — танцювальна зала. Ця частина споруди, увінчана банею, є центром її композиції. Якщо театр і клуб мають нові для свого часу елементи архітектури конструктивізму, то більш традиційний у зовнішньому трактуванні вестибюльний об'єм є ніби відлунням навколишніх архітектурних пам'яток минулих століть.

Будівля є рідкісним зразком громадської споруди перехідного етапу від конструктивізму до радянського неокласицизму. Зараз тут розташований Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва.

Джерело

Как добраться к точке: 
Межигірська, 2
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу