м. Прилуки. Церква Іоанна Предтечі.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Культовые сооружения ,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧерниговская областьПрилуки
Описание

 

Іванівська церква споруджена в 1865 році на Квашенцах, колишньому селі, а тепер районі міста. 
1708-09 роках на цьому місці прилуцький полковник Дмитро Горленко на свої кошти заклав дерев’яну Іоанно-Дмитрівську церкву на честь святих — патронів гетьмана Івана Мазепи та його самого. Цей храм проіснував майже 70 років і в 1780 році на її місці було зведено нову церкву, також в ім’я Іоанна Предтечі і св. Дмитра. Храм був розібраний у середині XIX столітті, а на місці престолу побудована невеличка каплиця. 
Після сильної пожежі, яка знищила в кінці XVIII ст. всі церкви міста, крім Варваринської, був побудований кам’яний храм з престолом Іоанна Предтечі та ікони Матері Божої Троєручниці. 
Іванівська церква була зведена в поширеному на той час парафіяльному стилі, ще званим псевдорусский. Неподалік церкви розташовувалася триярусна дзвіниця. Вона славилася досить великим дзвоном, який важив 343 кг. Але в 1930 році дзвін був відправлений на переплавку. 
У 1910 році трохи змінено архітектуру храму. Була зведена широка прибудова, яка з’єднувала дзвіницю з церквою. За рахунок цих змін площа святині значно збільшилася. 
У 1930 році в приміщенні церкви був організований військовий склад, потім займала «перчаточная фабрика», а з 1964 року розміщувався склад управління торгівлі міста. Церковна служба відновилися тільки з 1996 року після проведення реконструкційної роботи. В даний час Іванівська церква відреставрована у первісному вигляді і є відвідуваною святинею Прилук. 

Джерело тексту і фото 

 

Как добраться к точке: 
вул. Київська, 146
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу