Міський парк, м. Рубіжне

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Архитектурные сооружения ,
    • Ротонда,
    • Природные объекты ,
    • Парк

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛуганская областьРубіжне
Описание

В центральній частині м. Рубіжне розташований великий парк. Сьогодні від лежить в руїнах та поріс хащами; стежинки тут являють собою, скоріше, перешкоди, ніж місця для комфортного відпочинку. Але і в такому стані парк відвідує чимало містян, хоча б для того, щоб пройти ним, скоротивши шлях в справах чи до дому, влаштувати пік-ник.


Сьгодні це просто "Парк"...


"Парк культури та відпочинку Рубіжанського хімічного комбінату".


Сходи з левами на центральній алеї. 


Фонтан з левами.


Пам'ятник Д.І. Менделєєву.


Колишній літній кінотеатр. Тепер тут створюється Свято-Георгіївський храм. 


Діючий ресторан "Цезар".


Одне з колишніх кафе. У 1990-х тут був відеозал.


Південна прама до парку.

Парк було закладено у 1930 р. на піщаному пустирі. Спочатку тут були просто посаджені кущі верби («шеліх»), чим займалися співробітники хімкомбінату «Краситель» і місцеві мешканці. Тоді будинків тут ще не було. Люди сюди ходили поливати кущі й дерева з відрами, аби ті прийнялись. Посеред парку було невеличке озерце, де купали дітлахи. 
На початку 1950-х рр. тут побудували головну браму з колонами (з пр-та Переможців), фонтан та сходи з левами, обладнали стежки, встановили пам’ятник Д.І. Менделєєву. В той час парк мав назву «Парк культури та відпочинку РХК», або просто «Парк хіміків». Він був на балансі завода «Краситель». В 1960-х рр. звели літній кінотеатр (зараз тут знаходиться Свято-Георгіївський храм).
В парку завжди було багато людей, особливо влітку біля фонтана, коли в саму спеку його бризки приємно охолоджували. Тут часто влаштовували фейерверки, грав живий оркестр на танцювальному майданчику. В парку було багато атракціонів: гойдалки, каруселі, автораллі, тир... Був невеличкий зоопарк і, навіть, колесо огляду.
На території було кілька кафе, більярд, шахи і шашки, читальна зала.
В 1990-ті рр., коли настала криза, завод «Краситель» переживав не найкращі часи і змушений був передати парк на утримання приватному підприємству «Синтез». Але це ПП проіснувало недовго і парк прийняло на утримання місто. Відтоді парк прийшов у занепад… На його територій зараз працює ресторан, літня естрада, є православний храм.
Парк площею 27 га; є показовим прикладом створення доволі різноманітних композицій зелених насаджень на основі застосування обмеженого складу древинних та кустарникових порід, з яких основними є такі, як тополя канадська і туркестанська, акація біла і жовта, клен і лох сріблистий. Композиційною домінантой парку є головна алея. Розташована на рівномірно підвищеному рельєфі, вона завершується мальовничою групою з тополь канадських, акації білої та клена в’язелистного. Вдало знайдене співвідношення між шириною алеї і висотою чотирирядної посадки з тополі білої пирамідальної по боках ставить її в ряд позитивних прикладів рішення паркових алей в містах  Донбасу.
Джерела: 1, 2, 3, 4.

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу