Меморіальна дошка Щербаку А., м. Полтава

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаПолтавская областьПолтава
Описание

Анатолій Щербак один з виконавців оформлення експозицій музею заповідника "Поле Полтавської битви", музею Антона Макаренка в селі Ковалівці Полтавського району, Вінницького краєзнавчого музею та ряду інших музейних закладів. Тож, художник ставав дослідником: вивчав епоху, її документи, перетворювався на знавця історії Північної війни, української літератури, вітчизняної педагогіки, а також шукав адекватні художні образи, відкривав закони експозиції.
А. Щербак у процесі своєї роботи над експозицією ретельно вивчав кожний експонат, виконував різноманітні креслення, шаблони, ескізи, факсимільні копії.
Окремою сторінкою творчості Анатолія Щербака було створення нової експозиції народного краєзнавчого музею в селі Вовчик Лубенського району. Цей музей заснували ще в 1948 році за ініціативою ентузіаста крає­знавчої справи вчителя історії І.І. Саєнка. У 1987 році при проектуванні забудови центру села було вирішено розмістити сільський краєзнавчий музей у новому двоповерховому приміщенні з дев'ятьма залами. А. Щербак сам брав участь у будівництві, дбав, аби всі технічні складові (світло, опалення, вентиляція тощо) будівлі були органічно пов'язані з художніми рішеннями експозиції.
У 1994 році А. Щербака помер.
Громадськість Полтави одразу після смерті видатного художника-музейника порушила клопотання про увічнення його пам'яті. Меморіальну дошку на честь А. Щербака було встановлено у 2005 році на будинку по вулиці Лідова, 11. Дошка з сіро-зеленого граніту з мармуровим барельєфом художника (0,3 х 1,0?м) та написом "У цьому будинку мешкав з 1950 по 1994 рр. заслужений художник України Анатолій Щербак". Автором дошки є художник Євген Путря, а виконавцями – художники Юрій і Віталій В'ялі, Віктор Цимбаліст. Архітектори – Анатолій Чорнощоков та Олександр Ротманський.
Джерело.


Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу