м. Краків. Вавель.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Замок,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +10 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • ПольшаМалопольское воеводствоКраков
Описание

Вавель (пол. Wawel) — пагорб і архітектурний комплекс у Кракові, на лівому березі Вісли. Висота — 228 метрів над рівнем моря. Центр старовинного Кракова знаходиться на Вавелі – укріпленому пагорбі, оточеному замковими укріпленнями і королівськими будівлями. Головними пам’ятками пагорба по праву визнані королівський замок і кафедральний собор Святих Станіслава і Вацлава.

Вавель, колишня резиденція королів і єпископів, має дуже велике значення для Польщі. Саме тут, на Вавелі, аж до XVI століття була зосереджена державна і духовна влада країни. Історія заселення пагорба почалася десятки тисяч років тому, коли первісні люди шукали притулку в печерах вапнякових скель.

Вже в XI столітті Вавель перетворюється на укріплене містечко, яким править владика племені віслян. У 1290-1300 роках, за царювання короля Вацлава II вавельські укріплення були перебудовані в камені. Справжня слава столиці прийшла до Кракова в 1319 році, коли у Вавельському соборі відбулася коронація князя Владислава Локетека. При Казимирі III Великому (1333-1370) Вавель остаточно утвердився, як політичний центр Польщі і перетворився на масивний готичний замок.

«Золотий вік» Вавеля настав у XVI столітті при королях з династії Ягеллонів. Кращі італійські зодчі перебудували палац у ренесансному стилі, а німецькі живописці створили прекрасні інтер’єри. Замок пережив пожежі і вторгнення шведів, але після розпаду Речі Посполитої занепав. Австрійці, що прийшли до влади, переобладнали Вавель у казарму.

Сьогодні відреставрований Вавельський замок гордо височить над вигином ріки Вісли. Замок був викуплений у австрійського уряду в 1905 році і відновлений на гроші польських громадян і поляків діаспори. Піднявшись на пагорб з боку Королівської дороги, з вулиці Каноніча, турист побачить 200-метрову фортечну стіну, засіяну маленькими табличками – «цегелками». На них вибиті імена 6329 громадян і організацій, які пожертвували кошти на викуп і реставрацію твердині.

Джерело 

 

 

Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу