м. Краків. Стара синагога.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Синагога,
    • Культовые сооружения

Оценка: +4 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ПольшаМалопольское воеводствоКраков
Описание

Стара синагога Кракова – одна з найстаріших юдейських святинь Польщі, яка протягом століть була важливим культурним і релігійним центром для єврейської громади міста. У часи її будування тут була околиця Кракова і східна стіна синагоги прилягала до міського муру.  Синагога служила не тільки молитовним будинком для чоловіків-юдеїв, що переселились сюди з Чехії, а і була частиною оборонних споруд.

Спочатку синагога мала двонефний зал з колонами і двоскатний дах. За виглядом вона нагадувала готичні синагоги Праги, Вормса и Регенсбурга. Пізніше,у 1570-х роках, після великої пожежі, її перебудували за проектом флорентійського архітектора Маттео Гуцці, в результаті чого з’явились просторий вестибюль і жіноча молельня. Після відновлювальних робіт будівля отримала риси ренесансного стилю.  

На протязі наступних століть Стара синагога грала консолідуючу роль в житті єврейської громади Кракова і тут відбувалось безліч важливих заходів. Наприклад, у 1794 році тут відбулись загальні збори євреїв міста, на яких Тадеуш Костюшко закликав присутніх прийняти участь у боротьбі за незалежність Польщі, як спільної їх Батьківщини.
 Як і багато інших єврейських храмів, краківська Стара синагога була розграбована і зруйнована нацистами під час окупації Польщі. Тільки у 1959 році її почали відбудовувати, а потім перетворили на музей.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Szeroka 24
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу