м. Київ. Будинок № 6 по вул. Хрещатик.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Побудований у 1911-1912 роках на замовлення власника – потомственого почесного громадянина, сина відомого цукрозаводчика І.Закса на місці розібраних старих будівель за проектом інж.Й. Зекцера та арх. Д.Торова.

Будинок був одним з найвищих на Хрещатику, являв собою новий для свого часу тип висотної споруди. У підвальному поверсі містилися чотири склади для магазинів, на першому – чотири магазини, на другому – дві квартири (по шість кімнат), на третьому – три квартири, на четвертому–сьомому поверхах – дві квартири (по сім кімнат), в мансарді – пральня. В будівлі був водогін та каналізація. Головний фасад був облицьований полірованим гранітом на висоту двох поверхів, інтер'єри мали багате декорування. Велика Т-подібна у плані секція з квартирами значної площі (бл. 250 кв. м) мала зонування на парадну частину з великими житловими приміщеннями (зали, вітальні, кабінети тощо), звернену до вулиці, та службову, звернену на подвір'я, де містилися кухні, кімнати для прислугі, санвузли; торцеві кімнати з балконами в бік подвір'я, вірогідно, призначалися для спалень. У ризаліті по осі симетрії було влаштовано ліфтову шахту; чорні сходи з ризаліту виходили у двір.

Чолові приміщення першого поверху являли собою зали (пл. бл. 200 кв. м) з двома стовпами- опорами по центру. 1918 в будинку І.Закса, окрім квартир, містилися: Тульсько-Черкаське товариство цукрових заводів, контора Другого Російського страхового товариства, Київське відділення Російського торгово-промислового банку, кілька майстерень. Окрім того, в 1910-х рр. у садибі містились: контора чавунно-ливарних заводів, Київське відділення Торгового дому братів Романових, представництво акціонерного товариства машинобудівних заводів у Москві, торгово-промислова фірма Вайнштейна, комісійна контора з торгівлі цукром І.Бабушкіна, акціонерне товариство Варшавських меблевих тканин та ковдр. Серед магазинів – тютюнові братів Коген та «Оттоман», аптека Р.Келлер, магазини одягу.

Після пожежі у 1927–1928 роках будинок був перебудований за проектом архітекторів І.Когана та М.Анічкіна. Став відомий як Будинок трестів. Після реконструкції первісне планування було дещо змінене. Тоді аттик прикрасив барельєф – репліка з твору відомого бельгійського скульптора К.Меньє «Тріумф праці».

Вперше в архітектурі Києва в монументальній скульптурі було відображено тему праці й образ робітника. У передвоєнні роки тут розташовувалися Фарфоро-фаянсовий трест, «Тютюнтрест», «Спиртотрест», «Шкіртрест», «Дунсукно», відділи банків.

Семиповерховий з підвалами, цегляний, тинькований фактурним цементним тиньком під камінь, перші два поверхи облицьовано сірим гранітом, у плані наближений до квадрата, з центральним сходово-ліфтовим вузлом. Основу конструкції складають внутрішні залізобетонні каркас і перекриття. Розміщення поповерхово різних за призначенням і об'ємом приміщень відбито в структурі фасаду (великі прорізи в перших поверхах, дрібніші – у верхніх).
Оформлений в стилі пізній модерн. Симетрична п'ятидільна композиція головного фасаду утворена трьома стіновими розкріповками, що підкреслюють вертикальність композиції та виражають тектоніку каркаса. Бічні – акцентовано еркерами незначного виносу на рівні третього–п'ятого поверхів, центральну – масивними широкими, на чотири віконні прорізи балконами на третьому та п'ятому поверхах та чотирма оригінальними, півциркульними в перетині балкончиками сьомого поверху. Розкріповки продовжено над карнизом площинами щипців з фігуративними рельєфами. Великі стінові площини фасаду з рівномірним ритмом різновеликих вікон декоровано рельєфними орнаментальними вставками (у надвіконних фільонках, фризових смугах, лопатках), в яких використано стилізовані класицистичні мотиви – пальмети, гірлянди тощо. Балюстраду балкона третього поверху доповнено фігурами грифонів.
Споруда – яскравий зразок багатофункціонального прибуткового будинку доби пізнього модерну.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Хрещатик, 6
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу