Театр імені М.В. Гоголя, м. Полтава

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Архитектурные сооружения ,
    • Здание,
    • Инфраструктура,
    • Театр

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаПолтавская областьПолтава
Описание

Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.В. Гоголя - головна театральна сцена Полтавскої області. Розташований на вул. Соборності, 23.


Театр розташований у спеціально зведеному функціональному приміщенні (архітектори О. Крилов, О. Малишенко, 1958). Глядацька зала на 539 місць.
Навесні 1936 року в Полтаві на базі Харківського комсомольського музичного театру був створений український музично-драматичний театр під назвою Державний театр музичної драми; від наступного (1937) — обласний. У репертуарі цей колектив поєднував драматичні та оперні вистави. Перший спектакль — «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського у постановці головного режисера і засновника театру народного артиста УРСР В.М. Скляренка відбувся 1 травня 1936.
Починаючи з 1937 року і до початку німецько-радянської війни при театрі працювала акторська студія. До війни заклад діяв у просвітницькому будинку імені Миколи Гоголя на вулиці Гоголя, 22 (у теперішній час кінотеатр «Колос»).
У серпні 1941 року на базі трупи театру та частини акторів Полтавського колгоспного театру ім. І.П. Котляревського був створений трудовий колектив, який працював у 1941-44 роках у місті Зиряновськ (Казахстан).
1944 року творчий колектив повернувся до Полтави.
У 1953 році полтавською міською владою було вирішено спорудити новий музично-драматичний театр, і за проектом архітекторів О. Крилова та О. Малишенка розпочалося його будівництво. На ознаменування 100-річчя від дня народження М.В. Гоголя 7 листопада 1958 року відбулося урочисте відкриття теперішнього приміщення музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя (на Театральній площі по вулиці Соборності, 23).
1950-60 роки - період високого творчого підйому і розквіту полтавського театру. Період 197080 років закріпив за театром славу одного з найкращих в Україні. «Гоголівців» запрошували на гастролі до Москви і Ленінграда, де під час гастрольного турне полтавські актори презентували виставу «Наталка-полтавка» на сцені Державного Великого театру за участю народного артиста СРСР І.С. Козловського, який розпочинав своє творче життя саме на сцені театру ім. М.В. Гоголя.
У 2-й пол. 2000-х рр. трупу театру складали досвідчені майстри сцени і творча молодь. Десять митців колективу носять звання заслужених і народних артистів.
У той же час 2000-го року з театрального було виокремлено та розширено склад симфонічного оркестру котрий окрім театральної діяльності здійснює гастролі по містах країни та військових частинах, зокрема баз ВМС України у Криму (2011) та під час «АТО».
У жовтні 2006 року театр відкрив свій 70-й ювілейний театральний сезон, що ознаменувався видатною подією — Полтавський обласний український музично-драматичний театр ім. М.В. Гоголя отримав статус академічного.
14 квітня 2006 року на Театральній площі з боку вулиці Небесної Сотні було відкрито пам'ятник легендарній Марусі Чурай (інша назва — пам'ятний знак Українській пісні; архітектор А. Чернощоков і скульптор А. Коришев).
Від вересня 2008 року, напередодні 200-річчя від дня народження видатного письменника, уродженця Полтавщини Миколи Гоголя, приміщення обласного музично-драматичного театру закрито на капітальну реставрацію. Загальна кошторисна вартість, затверджена облдержадміністрацією розпорядженням № 352 голови обласної державної адміністрації від 8 вересня 2009 року становить 43,8 мільйона гривень.
У 2011 році приміщення Полтавського театру знову відчинило двері для шанувальників високого мистецтва після капітального ремонту, що тривав три роки. За цей час повністю замінили світлове та звукове обладнання, механіку сцени, технологічний зв'язок, встановили телекомунікаційні системи та відеопроекцію, яких раніше не було. Водночас реставрували фасад, залу для глядачів, артистичні гримерні, фойє, ліпні частини, розписи, старовинні люстри, паркет. У театрі замінили мармурові плити, усі комунікації, протипожежну систему та дах. На ці роботи витратили 30 млн грн з обласного та 26 млн. грн. з державного бюджетів.
У сезони 2012-15 рр. репертуар поповнився яскравими постановками. До співпраці запрошувалися найкращі режисери України та закордону. Вперше світло рампи саме у театрі ім. М. Гоголя у 78-й театральний сезон побачив мюзикл сучасного композитора, народного артиста України Олександра Злотника за Миколою Гоголем «Сорочинський ярмарок» (режисер — заслужений діяч мистецтв України Юрій Кочевенко). Гоголівську повість, що на сцені гоголівців «перевтілилася» у мюзикл, режисер поставив як плеяду жартів із життя простих людей. Ще однією новою перлиною репертуарі стала вистава за пєсою грузинського автора А. Цагарелі «Ханума» (прем'єра — 23 грудня 2013 року), постановку якої здійснила режисер Тбіліського державного академічного театру ім. Коте марджанішвілі Ціціно Кобіашвілі. Фестиваль «В гостях у Гоголя» у 2015 році присвятили Гоголю, до відкриття якого гоголівці прийшли з новою постановкою «Ревізор».
Колектив театру залишається одним із провідних на теренах театрального життя України. Театр проводить гастрольні поїздки у Чернігів, Тернопіль, Кіровоград та інші міста. Бере участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях.
Джерело.

Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу