Пам'ятна дошка Кукобі А.Т., м. Полтава

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: +10 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаПолтавская областьПолтава
Описание

Пам'ятна дошка Кукобі А.Т. встановлена на будівлі Полтавського художнього музею ім. М. Ярошенка (вул. Європейська, 5).

Кукоба Анатолій Тихонович (08 листопада 1948, Полтава - 17 січня 2011, Полтава) - радянський та український політик. Останній голова виконавчого комітету Полтавської міської ради за часів СРСР та перший міський голова Полтави часів незалежності.
Народився в м. Полтава, в робітничій сім'ї. Навчався в Полтавській загальноосвітній школі № 2. Закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут, інженер-будівельник. Трудову діяльність розпочав робітником. Після закінчення інституту та служби у Збройних силах працював майстром, інженером, начальником будівельної організації. З 1977 р. перебував на виборних посадах у місцевих органах влади, де здебільшого вів питання капітального будівництва.
У квітні 1990 р. очолив Полтавську міську раду. Обіймав посаду протягом п'яти каденцій (19901994199820022006 рр.). Попри поширену помилку, він не є міським головою, що 5 разів обирався на посаду. У 1990 та 1994 роках Анатолій Кукоба обирався головою Полтавської міської ради, голосуванням депутатів, відповідно до Закону УРСР «Про міську, районну в місті Раду депутатів трудящих Української РСР», а в 1998, 2002 та 2006 роках — міським головою (згідно з новим законом «Про місцеве самоврядування в Україні»). Народний депутат України 4 і 5 скликань, голова Полтавської обласної державної адміністрації. Член Партії регіонів.
Анатолій Кукоба виступив ініціатором спорудження в Полтаві у 2006 році відомого нині пам'ятника галушці.
Помер в м. Полтава.
Фігура Анатолія Кукоби неоднозначно сприймається полтавцями. З одного боку за його каденцій місто було одним з кращих в Україні за рівнем благоустрою та чистоти, і деякі видання вважають його одним з кращих міських голів України за часів Незалежності. В той же час, йому дорікають знищенням ряду архітектурних пам'яток містаправовим нігілізмом та фальсифікацією місцевих виборів, корупцією під час тендерних процедур та непрозорою процедурою приватизації комунального майна. Саме за правління Кукоби будівлю Полтавського кадетського корпусу було продано невідомому інвестору з Ізраїля, результатом чого стало руйнування архітектурної пам'ятки. У 2002 році, після обрання Народним депутатом України IV скликання, незважаючи на вимоги закону не склав повноваження міського голови, а суміщав дві посади. Внаслідок цього практично не перебував в місті, а всю роботу виконували його заступники.
У березні 2016 року на сайті Полтавської міської ради була зареєстрована петиція про заборону перейменування вулиць міста на честь Анатолія Кукоби, у зв'язку з його членством в Комуністичній партій та Партії регіонів, а також знищенням історичної спадщини. Проте вона не набрала необхідної кількості голосів.
У 2012 році біля школи № 2, в якій він навчався, було відкрито пам'ятник Анатолію Кукобі.
У 2016 році, в рамках декомуніазції, вулицю Пролетарську було перейменовано на вулицю А. Кукоби.
Джерело.

Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Eduard
1 Фото
Eduard
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу