Статуя Свободи в Парижі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятники,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ФранцияИль-де-ФрансПариж
Описание

У 1856 році французький професор-правознавець і громадський діяч Едуар де Лабуле при зустрічі з молодим скульптором Фредеріком Огюстом Бартольді висунув ідею спорудження монумента, який спочатку мислився, як пам'ятник на честь війни за незалежність США.
Незабаром Бартольді прибув до Сполучених Штатів, де звернув увагу на острів Бедлоу, що на його думку був найвдалішим місцем для майбутнього монумента.
Повернувшись до Парижа, скульптор знов зустрівся з Лабуле і вже передав йому проект. У ті роки Бартольді виконував багато замовлень, але створення монумента для Америки стало його головною роботою впродовж п'ятнадцяти років.
Задум статуї виник з давнього епізоду, який він побачив під час вуличних боїв у Парижі в 1851 році. Йому запам'яталася дівчина з барикади, в легкому вбранні і з піднятим у руці палаючим смолоскипом, яка і стала прообразом статуї.
Перша глиняна модель була заввишки чотири фути, потім скульптор зробив ще три робочі моделі, що послідовно збільшувалися в розмірах. Вони коректувалися і дороблялися доти, доки не був досягнутий оптимальний варіант.
У Франції Бартольді потребував допомоги інженера для вирішення конструктивних питань, пов'язаних зі спорудженням такої гігантської мідної скульптури. Інженеру Густавові Ейфелю (майбутньому творцеві Ейфелевої вежі) він доручив спроектувати масивну чавунно-сталеву опору і проміжний підтримуючий каркас. Бетонну основу під статуєю виготовлено з німецького цементу. Фірма «Дюккехофф» виграла тендер на постачання цементу для будівництва фундаменту Статуї Свободи в Нью-Йорку, який для того часу був найбільшою бетонною конструкцією у світі.
Для фінансування проекту було засновано Франко-Американський союз на чолі з Лабуле. Французький комітет в Парижі очолив Фердинанд де Лессепс, будівельник Суецького каналу. На чолі американського комітету став юрист Вільям Евартс.
Французька сторона повинна була забезпечити будівництво статуї, а американська п'єдесталу для неї.
До початку 1884 року робота над статуєю була завершена. Усередині в ній змонтували сходи і впродовж трьох місяців парижани могли її оглядати в остаточному вигляді. Серед відвідувачів був і знаменитий письменник Віктор Гюґо.
Місце для статуї Свободи в нью-йоркській гавані, затверджене Актом Конгресу 1877р, було вибрано генералом Вільямом Шерманом, з урахуванням побажань самого Бартольді, на острові Бедлоу, де ще з початку XIX століття стояв форт у формі зірки.
Навесні 1885 року, після місячної подорожі, французький військовий вітрильник «Ізер» доставив статую в Нью-Йоркську гавань. Для перевезення статую розібрали на 350 частин і спакували в 214 ящиків. Статую зібрали за чотири місяці. Урочисте відкриття статуї Свободи, на якому виступив президент США Гровер Клівленд, відбулося 28 жовтня 1886 р. у присутності тисяч глядачів.

Джерело 

Зменшена копія Статуї Свободи була виставлена Фредеріком Огюстом Бартольді на Універсальної виставці 1900 року в Парижі. Потім вона відправилась спочатку в Люксембурзький музей, далі в 2012 році в Музей Орсе з метою збереження. Ця статуя є копією оригіналу. У Нью-Йорку Леді Ліберті тримає книгу в лівій руці з написом IV липня MDCCLXXVI, дати, коли 13 колоній заявили про свою незалежність від Англії. Тут дата 15 листопада 1889, що означає, коли оригінальна копія була завершена.
Ще одна копія Статуї Свободи в Парижі знаходиться на річці Сена.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Франція, Париж, Люксембургський сад
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу