м. Ніжин. Аптека Михайла Лігди.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧерниговская областьНіжин
Описание

У цьому будинку в 1777 році було відкрито приватну аптеку відставним лікарем Ізюмського гусарського полку ніжинським греком Михайлом Лігдою. Аптека є найстарішим приватним аптечним закладом на Лівобережній Україні. За час свого існування будинок не зазнав суттєвих перебудов. У приміщенні діє музейний куточок, де представлені документи про історію відкриття аптеки, старовинний аптечний посуд, шафа для медикаментів, давні рецепти ліків.

Аптеку було відкрито з дозволу Медичної колегії. У рапорті про огляд аптеки Лігди 1778 року доктор медицини П.Паульсон констатував її відповідність поставленим вимогам, наявність необхідного набору ліків, посуду та меблів.

Будинок аптеки – одноповерхова кам`яна споруда на підвалі. Будівля мала два входи з вул. Московської. Горище із заґратованими вікнами – використовувалося для сушіння та зберігання лікарських рослин. При аптеці був власний аптекарський город.

В плані будинок має складну форму, що викликано конфігурацією ділянки. Пластичне вирішення фасадів будується на використанні рамового каркасу, утвореного із карнизів та пілястр. В оформленні карнизу використано зубчастий фриз. Віконні прорізи різної ширини. Над вужчими прорізами вміщено півкруглі сандрики, над ширшими – трикутні. Будівля є рідкісним на Лівобережжі прикладом споруди 18 ст. такого призначення.

За час свого існування будинок не зазнав суттєвих перебудов. За своїми архітектурними формами і пропорціями він гармонійно вписується у оточуюче історико-архітектурне середовище і являє собою зразок фасадної забудови Старого Міста рубежу 18 – 19 століть.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Вул. Московська, 2-б
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу