м. Київ. Будинок № 55 по вул. Тургенєвській.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +3 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Споруджено у 1914-1915 роках на замовлення члена Київського губернського опікування дитячих притулків В.Штепана. Будинок використовувався як прибутковий. За даними 1918, у підвалі були двокімнатні квартири, на першому поверсі — семикімнатна і трикімнатна, на другому-четвертому поверхах — по семикімнатній квартирі, кожна з передпокоєм, ванною, кухнею і окремою кімнатою для служниці. У будинку були каналізація й електричне освітлення. У радянський час націоналізований. Використовувався як житловий. У 1997-1998 роках проведено капітальний ремонт.
Чотириповерховий з підвалом, на стрічковому підмурку, цегляний, нетинькований, у плані Т-подібний, односекційний, з парадними та чорними сходами. З боку вулиці влаштовано парадний вхід і проїзд на подвір'я. Характер внутрішнього планування поверхів — коридорний із двобічною орієнтацією приміщень. Міжповерхові перекриття та балкони на чоловому й тильному фасадах — з бетонних плит. Сходи кам'яні, тримаршові, укладені по металевих косоурах. Вони мають спрощеного рисунка сучасні металеві огорожі, аналогічні — на балконах. З боку подвір'я влаштовано мансардний напівповерх. Дахи двосхилі, криті залізом по похилих дерев'яних кроквах. Торцеві стіни глухі у вигляді брандмауерів.

Зведений у формах модерну. При розробці фасадів головну увагу приділено чоловому. Двома бічними ризалітами його площина поділена на три частини, з яких найширшою є середня. Ризаліти прорізано великими квадратними й звуженими подвійними вікнами, що поповерхово чергуються та виділяються на тлі монотонного членування видовженими лучковими прорізами вікон і балконних дверей середньої відступної площини. Завершення досить високої споруди сприймається з багатьох точок вул. Тургенєвської. Воно складається з похилих трикутних щипців ризалітів, які разом з горизонталлю середньої частини справляють подобу хвилястої силуетної лінії. Акцентуюча роль завершення обумовила збагачене пластичне оформлення четвертого поверху: подвійні вікна ризалітів заглиблено в декоративну півциркульну нішу, ще вище розміщено ліплені орнаментальні емблеми. Смуги площинного модерністського орнаменту в простінках четвертого і другого поверхів підтримують горизонталі ледь прокреслених міжповерхових гуртів. На значно лаконічнішому за рішенням тильному фасаді роль головних членувань відіграють звужені вікна з лучковими перемичками та стрічкові гурти.
Будинок — зразок середньомасштабної прибуткової житлової забудови міста поч. 20 ст. із яскраво виявленими стильовими ознаками.

Джерело

Как добраться к точке: 
Тургенєвська, 55
Отчёты
Аватар пользователя ганс
1 Фото
ганс
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу