м. Прага. Костел св. Діви Марії Переможної.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Костел,
    • Культовые сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

На вулиці Кармелітської знаходиться видатна пам'ятка архітектури, що відображає середньовічний дух Праги. Тисячі паломників з усього світу стікаються сюди для молитов і поклоніння священній фігурці Христа, що зберігається в Храмі Діви Марії Переможної.

Церква була побудована на початку XVII століття з ініціативи лютеран-німців і названа ім'ям Святої Трійці. Це було одне з перших малостранських будівель в стилі бароко, але ім'я його творця не збереглося. У 1624 році після битви, що сталася на Білій Горі, храм був подарований ордену босих кармелітів Фердинандом II за перемогу. Нові господарі назвали Храм на честь Марії Переможниці, провели його реконструкцію і побудували поруч монастир.  В даний час фасад костелу має вигляд, який він придбав при кармелітах в середині XVII століття. Тоді ж при реконструкції вхід в будівлю був перенесений на протилежну сторону на знак відрізнення кармелітів від протестантів. Сьогодні вулиця носить назву цього ордена - Кармелітська.

Володіння кармелітами храмом припинилося в XVIII столітті, коли імператор Йозеф II розпустив їх монастир, а власність передав мальтійському ордену. Через сотні років Храм Діви Марії Переможної був повернутий кармелітського ордену, якому і належить до сих пір.  Монументальний фасад костелу прикрашає скульптура Богородиці з Немовлям, прикрашена позолотою. Усередині храму є дві каплиці: в правій зберігається фігурка Мадонни 1626 року в лівій - каплиця Святого Хреста.

 Головний вівтар був споруджений в 1716-1717 роках. Його прикрашають статуї Мадонни і святих Терези, Іоанна Святителя, Єлисея і Іллі, Йосипа. Стіни храму розписані картинами знаменитих іконописців XXVII - XVIII століть. З правого боку костелу є вівтар Дитятка Ісуса, де в скляній скриньці зберігається воскова фігурка Христа, шанована віруючими.

На вершині дзвіниці храму знаходяться три дзвони роботи древніх майстрів. Останній з них був придбаний кармелітами в 1718 році. Під костелом є гробниця з останками понад двох сотень кармелітів, похованих в XVII - XVIII століттях. Серед них є знамениті іспанські полководці, світські дами і діти. В даний час гробниця знаходиться в поганому стані через затоплення підвальних приміщень костелу водою. Вона закрита для відвідувань та екскурсій.

У сувенірних магазинах Праги часто можна зустріти скляні або фарфорові фігурки в пишних царських шатах - це копія статуетки немовляти Ісуса, що зберігається в Храмі Діви Марії Переможної на Кармелітської вулиці. Тисячі віруючих приходять до костьолу з благаннями і проханнями до Празького Єзулатка, і він їм допомагає. Люди вірять, що він приносить їм мир, здоров'я, народження дітей і щастя. На знак подяки за допомогу багато хто повертається в храм з дарами і приношеннями.

Фігурка зображує дитину - Ісуса Христа, ростом вона 47 см, зроблена з дерева і покрита воском. Права рука немовляти протягнута вперед, як би благословляючи, а ліва тримає кулю з хрестом. Статуетка була виготовлена ​​в XVI столітті в Іспанії старим монахом. Є легенда, що перед ним постав сам немовля Ісус.

Цю фігурку отримала в дар на весілля від матері іспанська герцогиня Марія М. де Лара, що вийшла заміж за чеського дипломата Вратислава з Пернштейну. Вона привезла статуетку в Чехію. Їхня донька Полікстена згодом подарувала фігурку Христа Храму Марії Переможної.

Під час Тридцятилітньої війни деякі церкви Праги були зруйновані, але Храм Діви Марії Переможної вистояв, тільки у фігурки Ісуса були пошкоджені руки. Вони були виготовлені заново, а Празький Єзулатко зайняв почесне місце біля вівтаря.

Декілька разів на рік фігурку Христа черниці переодягають в шикарні вбрання, прикрашені дорогоцінними каменями і золотом. Колір суконь підбирається в залежності від пори року і церковних свят. Всього у Єзулатка понад сто убрань, всі вони були подаровані вдячними віруючими. Найцінніші сукні - подаровані імператором Фердинандом III і власноручно вишита Марією Терезією. Папа Бенедикт XVI у 2009 році подарував фігурці Немовляті золоту корону.

Храм Діви Марії Переможної відкритий для відвідувань щодня. Сотні туристів і паломників приходять до костьолу помилуватися стародавньою архітектурою, багатим оздобленням і поклонитися всесвітньо шанованому Празькому Єзулатко.

Джерело

 

 

Как добраться к точке: 
Karmelitská 385/9
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу