м. Прага. Стіна Джона Леннона.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Плита (Стела),
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

Стіна Леннона (чеськ. Lennonova zeď) — огорожа Мальтійського саду в Празі в районі Мала Страна. З 70-х років з'явилася традиція розписувати і розмальовувати стіну картинками на честь музиканта Джона Леннона. Стіна вважається одним з символів боротьби за свободу і проти комуністичного режиму. Культурна споруда і популярна туристична пам'ятка знаходиться у володінні Суверенного ордена мальтійських госпітальєрів. Міські власті не вважають графіті на Стіні Леннона вандалізмом; навпаки, підкреслюються культурна цінність і символічне значення об’єкта.

У середині листопада 1980 року невідомий поставив кам'яну панель від каналізації, написав крейдою «Za Johna Lennona» і намалював хрест. Незабаром там з'явилися свічки і фотографії.  У 1981 році напис була виконана фарбою за шаблоном і були наведені основні дати творчості музиканта. У квітні 1981 року під час підготовки до XVI з'їзду КПЧ стіна була перефарбована в зелений; після цього на ній стали з'являтися все менше поетичні і більш політизовані репліки.  Про «Стіну Леннона» написала група Джазова секція - форум і збори джазових музикантів Праги; незабаром з'явилися публікації в самвидаві і емігрантських текстах.

Збори невеликих груп людей поступово перетворилися в масові виступи проти комуністичного режиму, які збирали підписи за обмеження ядерного озброєння всіх країн, а також за свободу політичних в'язнів. Це були наймасовіші протести з 1970-х років, які переросли у вуличні демонстрації 80-х. З приводу протестів збиралися засідання Комуністичної партії Чехословаччини. Традиція висловлювати свої погляди малюнками на стіні не зникла і після 1989 року.

Вранці 17 листопада 2014 року (у День боротьби за свободу і демократію) стіна була перефарбована в білий колір з написом «wall is over» (з англ. - «стіна закрита») з відсиланням на слова з популярної пісні Леннона «Happy Xmas (War  Is Over)».

 За вчинок взяла на себе відповідальність художня група «Pražská služba», що складається із студентів художніх шкіл. Учасники заявили, що в честь 25-річчя Оксамитової революції цим вони хотіли звільнити місце, щоб молоде покоління могло висловити свої погляди.

 Це не перший випадок, коли малюнки на стіні були стерті.  Крім того, що графіті зафарбовувались міською владою як наслідки вандалізму до 1989 року, 2000 року вся поверхня огорожі була пофарбована в зелений учасниками художньої групи.

Джерело

 

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу