м. Прага. Скульптура «Стілець на Влтаві».

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Памятники,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

Скульптура «Стілець на Влатві» є частиною експозиції музею сучасного мистецтва, розташованого на острові Кампа. Скульптура являє собою дійсно величезний стілець з вигнутою ніжкою. До речі, ідейний задум скульптора досі не відомий. З цього приводу точиться багато суперечок і існує багато домислів, кожен бажаючий може висунути свою версію, якою б божевільної вона не здавалася.

У 1980-і роки чеський скульптор Магдалена Етелова створила чотириметрову скульптуру стільця. Тільки в 2002 році вона побачила світ і була представлена ​​на суд публіки.  Скульптуру встановили на шлюзі річки Влатви. Однак простояла вона недовго, під час повені в червні хвилі річки змили двотонний стілець з постаменту. Скульптуру знайшли більш ніж в 40 км нижче по річці. Гігантський стілець був повністю зруйнований водою.  Відновленню скульптура не підлягала.

Місто не скоро оговталось після цієї великої повені. Але місцеві жителі встигли полюбити цю трохи дивну скульптуру. Вони ототожнюють її з музеєм Кампа, вважають цей стілець символом сучасного мистецтва. Тому в 2003 році студенти-ентузіасти художньо-промислової школи побудували сучасну версію, точну копію зруйнованої скульптури.  Сучасний арт-об'єкт отримав назву «Повернення стільця - 2». Скульптуру встановили на колишнє місце, так що вона, як і раніше, вказує шлях до музею, будучи своєрідним маяком закладу.

 Сучасний стілець кілька «підріс», висота його становить 6 метрів. А оскільки важить скульптура тепер 8 тонн замість 2, то і підйом води їй більше не страшний. Новий стілець зможе витримати повінь будь-якої сили.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
U Sovových mlýnů 2
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу