Варшавська русалка

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятники,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения ,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ПольшаМазовецкое воеводствоВаршава
Описание

Варшавська русалка, Варшавська сирена (пол. Warszawska Syrenka) — зображення, що є символом міста Варшави й присутнє в гербі міста. Найстарше зображення належить до 1390 року.
На гербі Старого Міста варшавська русалка зображувалася із пташиними ногами й з тілом дракона. У наступнім столітті, в 1459 році, у зображення варшавської русалки додали риб'ячий хвіст і верхню половину жіночого тіла, а також пташині лапи з пазурами.
У цей час варшавська русалка являє собою жінку з риб'ячим хвостом, з яким її стали зображувати з 1622 року й донині. У лівій руці русалка тримає круглий щит, а в правій короткий меч. На гербі міста від 1938 року вона зображена на червонім тлі.
У Варшаві є два пам'ятники варшавській русалці. Старіший з них є роботою скульптора Констанція Хегеля (пол. Konstanty Hegel). Статуя відлита з м'якого сплаву цинку й установлена в центрі площі Ринок Старого міста в 1885 році. Скульптуру багато раз перевозили з місця на місце і її часто псували вандали.
До 2000 року скульптуру повернули на ринкову площу. У 2008 році вона була заново відлита із бронзи, а оригінал зданий до міського музею Варшави.
У 1939 році скульптор Людвіка Нічова (пол. Ludwika Nitschowa) створила нову статую. Як модель виступила молодий етнограф Христина Крахельська (пол.Krystyna Krahelska), яка загинула пізніше у Варшавськім Повстанні 1944 року. Спочатку скульптуру збиралися встановити на колоні посередині ріки Вісли, але нарешті її поставили на набережній річки.

Джерело тексту та зображення сучасного гербу Варшави та гербу 1659 р.

 

 

Как добраться к точке: 
Варшава, rynek Starego Miasta
Отчёты
Аватар пользователя olanko
2 Фото
olanko
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу