Пам'ятник королю Яну III Собеському в Гданську

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Уничтоженная достопримечательность ,
    • Памятники,
    • Выдающиеся личности ,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения ,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • ПольшаПоморское воеводствоГданьск
Описание

Пам'ятник королю Яну III Собеському - кінна статуя в Гданську, відкритий 20 листопада 1898 року у Львові. Це робота львівського скульптора Тадеуша Баронца, відлита з бронзи, у віденській компанії Artur Krupp. Основу пам'ятника, з сірого пісковика, зробила скульптурна студія Львова Юліана Марковського. Пам'ятник стояв у Львові на площі Валах Хетманьське, в центрі Львова. Сьогодні це місце займає пам'ятник Тараса Шевченка.
Польський король, представлений в національному костюмі. Фігура царя була обличчям на південний схід, звідки небезпека для Львова була найпоширенішою.
Коли в липні 1944 р. Львів був окупований СРСР, був створений проект перетворення Собеського на Богдана Хмельницького. Однак у 1950 році пам'ятник був переданий польській владі. Протягом 16 років він стояв у парку у Вілянові, після чого був перевезений до Гданська. Пам'ятник, привабливий у своїй формі, намагався виграти Краків і Вроцлав. Він був встановлений на одній з головних площ Старого міста -  на місці вилученого монументального німецького пам'ятника і 26 червня 1965 р. знову був відкритий. Пам'ятник був розташований так, що король звернений на захід. Оригінальна табличка з текстом «Цар Ян III місто Львів» була прихована і встановлена лише після 1989 року. У 1999-2000 роках пам'ятник отримав освітлення.
Пам'ятник важить понад сім тонн і має висоту понад вісім метрів.
У 2019 р. Гданськ планує встановити фонтан, що складається з двох неглибоких двосантиметрових ям з водою довжиною понад 11 м і шириною 2,8 м біля пам'ятника Яну III Собеському. І новий фонтан, і пам'ятник мають отримати освітлення (світлодіодні прожектори).

Джерело

Как добраться к точке: 
Гданськ, вул. Targ Drzewny 9
Отчёты
Аватар пользователя butilkavodi
1 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу