Пам’ятник Пітеру Візельгрену у Гетеборзі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Памятники,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ШвецияВестра-ГёталандГетеборг
Описание

Пітер (Пер) Візельгрен, народився 1800 року, помер  1877 року в Гетеборзі, був шведським священиком, захисником тверезості, письменником,  істориком.
У перші десятиліття XIX століття споживання алкоголю у Швеції різко зросло внаслідок самогоноваріння. Пітер і деякі його товариші-однодумці утворили невелику асоціацію. У квітні 1819 року вони написали угоду, в якій, між іншим, говорилося: «Ми також відмовилися від напоїв, які не приносять користі здоров'ю …». Ця асоціація, яка, ймовірно, була першою асоціацією тверезості в Швеції, складалася тільки з шести школярів.
У 1820 році Візельгрен був зарахований студентом у Лундський університет і у 1833 році став вікарієм сільскої парафії. Він заснував там асоціацію тверезості і через рік 100 селян зробили обіцянку тверезості. Через три роки кількість членів була до 1600 і 200 фермерів перестали виготовляти самогон.  Далі він став вікарієм в Хельсінгборзі, отримав королівський мандат декана в Гетеборзі.
У 1862 року на св’яті в Гетеборзі, Карл XV  хотів з Візельгреном випити, але і тоді він не налив вино. Коли король зауважив: «Чаша пуста» Візельгрен відповів: «Так, Ваша величність, але серце сповнене». 
У честь Пітера Візельгрена відкрито багато пам’ятників по всій Швеції. Бюст Пітеру Візельгрену у Гетеборзі відкритий у жовтні 1910 р біля кафедрального собору. Скульптор Хронандер.

Джерело

Как добраться к точке: 
Гетеборг, вул. Kyrkogatan
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу