м. Прага. Єврейська ратуша.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Здание,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

У Єврейському кварталі Йозефов в Празі, на перетині Майзелової і Червоної вулиць, розташоване невеличке приміщення Єврейської ратуші, однієї з небагатьох історичних пам'яток, що збереглися під час розчищення трущоб і перепланування єврейського кварталу в кінці ХІХ століття. Боковим фасадом ратуша примикає до Високої синагоги і до ХІХ століття ці дві будівлі представляли собою одне ціле. Синагога служила при ратуші молитовнею, а ратуша - місцем громадського та культурного життя, освітнім і адміністративним центром єврейської спільноти, де проходили засідання старійшин громади і засідання рабинського суду.

Це наріжна триповерхова будівля з мансардним черепичним дахом побудовано в стилі рококо. Воно не виглядає занадто домінуючим, так як оточене високими житловими будинками, побудованими в основному після 1900 року. Унікальною особливістю ратуші є вежа незвичайної форми висотою 27,5 метрів і цікавий годинник. На самому верху розташований невеликий дерев'яний балкончик з ажурною металевою решіткою.  Привілей надбудувати вежу єврейське населення отримало в 1648 році від короля Фердинанда ІІІ, за допомогу в обороні Карлова моста при облозі Праги шведами. За формою вежа нагадує капелюх шведського солдата того часу.

Верх вежі увінчаний шестикутною позолоченою зіркою Давида. Годинник, розташований на башті, має класичні римські цифри, а трохи вище головного фасаду розташований інший годинник. Дивовижні годинник зворотного ходу неодноразово оспіваний поетами і зазвичай його прагнуть побачити всі туристи.

 Стрілки годинника йдуть назад, а на циферблаті зображені дивні символи - букви на івриті, які одночасно означають і цифри. Зворотний хід годинника пояснюється тим, що на івриті пишуть справа наліво. Годинник був зроблений в 1764 році Себастьяном Ландесбергером, королівським годинникарем з Праги.

У ратуші добре збереглись внутрішні інтер'єри в стилі відродження і пізнього бароко.  Колишній зал Асамблеї або зал засідань прикрашений ліпним декором стелі і декором порталу в стилі рококо. Вхід до будівлі прикрашають різьблені двері.

 Будівництво ратуші почалося в 70-х роках ХVI століття одночасно з будівництвом Високої синагоги в самому центрі єврейського кварталу. Це був час розквіту єврейської громади в Празі, кількість населення гетто в Празі зросла до 7000 осіб, і склало 30% від загальної чисельності, перетворивши Прагу в місто трьох народів. Кошти на будівництво ратуші були виділені найбагатшою людиною Праги, тодішнім мером єврейського кварталу М. Майзелем.

Спорудження ратуші було завершене в 1586 році. Італійський архітектор Панкрас Родер виконав її в стилі відродження. За наступні кілька століть свого існування ратуша не один раз горіла і перебудовувалась. У 1757 році, після чергової пожежі, будівля була відреставрована і перебудована в стилі бароко архітектором Йозефом Шлессінджером.  Він також помістив на фасад годинник зі зворотним ходом. Остання реконструкція ратуші була проведена у 1908 році (дата над порталом), після чого вона отримала свій нинішній вигляд в стилі рококо.

Ратуша - одна з небагатьох світських будівель в гетто, уцілілих під час Другої світової війни. В даний час в ратуші знаходиться цілий ряд єврейських культурних, громадських і освітніх організацій – штаб-квартира єврейських релігійних громад Богемії і Моравії, Єврейська релігійна громада Праги і рабинат.

Пам’ятник культури національного значення.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Maiselova 250/18
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу