Копенгаген. Пам’ятник Фредеріку V

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятники монументального искусства,
    • Памятники,
    • Больше 100 лет ,
    • Архитектурные сооружения ,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • ДанияСтоличная областьКопенгаген
Описание

Кінна статуя Фредеріка V в центрі площі виконана у римському стилі і вважається однією із найвизначніших кінних статуй у світі. Вона була створена французьким скульптором Жаком Франсуа Жозефом Салі. Профінансувала проект Данська Ост-Індська компанія, головою якої був Лорд Мольтке.
В той час скульптор Салі був дуже популярний в Європі і виконував замовлення багатьох європейських монархів. До Данії він прибув у 1753 році, а роботу над статуєю Фредеріка V розпочав у 1754 році. Підготовча робота тривала 14 років. В 1768 році статуя була відлита в бронзі. Оздоблювальні роботи тривали ще три роки і у 1771 році статуя була встановлена на площі. Навколишнє мармурове покриття, грати і ланцюги були завершені в 1774 році.

Джерело

Фредерік V (дан. Frederik V., 1723 —  1766 рр.) — король Данії і Норвегії з 1746 року, із династії Ольденбургів. Син данського короля Крістіана VI і Софії Магдалени Бранденбург-Кульмбахської.
Отримав освіту та виховання в старому німецькому дусі. Німецька мова стала для нього, як для його батька і діда, рідною. Проте, його сходження на престол в 1746 році було зустрінуте народом із захватом і живими надіями, чому немало сприяли привабливі особисті якості короля : Фредерік відрізнявся привітністю, доступністю і життєрадісністю, в протилежність похмурому, суворому Крістіану VI.
Данський театр, закритий при Крістіані VI, знову відкрився. Після 16-річного вимушеного мовчання знову став писати знаменитий драматург Людвіг Хольберг. Поновилися в Копенгагені і італійська опера, якою керував Джузеппе Сарті, і французька комедія. При Фредеріці в Копенгагені була заснована Данська королівська академія витончених мистецтв. Була розширена свобода друку, духовна свобода сильно зросла і зміцніла.
Фредерік, особисто мало впливав на загальний хід державного і громадського життя, але й не заважав його прогресу. Через пристрасть короля до алкоголю країною фактично управляли міністри, серед яких були Адам Мольтке, І. Х. Е. Бернсторфф і Г. К. Шіммельманн. Вони уникали залучення Данії до воєн того часу.
Країна залишилася нейтральною і в час Семирічної війни (1756—1763), незважаючи на близькість Росії і Швеції, що брали участь у війні.
З ранньої юності Фредерік проявляв схильність до розпусти і пияцтва, і ці його слабкості швидко перетворилися на справжні вади, які і звели його передчасно в могилу. Популярність короля, проте, не зменшилася навіть в останні роки царювання, коли економічні умови стали украй важкими. Народ продовжував звати Фредеріка "добрим" і поблажливо дивився на його украй розбещений спосіб життя.
Першою дружиною Фредеріка з 1743 року була принцеса Луїза. З семи дітей двоє померли при народженні. 1751 року Луїза померла. У 1752 року Фредерік одружився на Юліані Марії Брауншвейг-Люнебурзькій. У них народилося семеро дітей. У Фредеріка також було п'ять незаконнонароджених дітей від Ельсе Хансен.

Джерело тексту та портрету Фредеріка V

 

Как добраться к точке: 
Копенгаген, Amalienborg Slotsplads
Отчёты
Аватар пользователя butilkavodi
6 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу