Церква Непорочного Серця Св. Богородиці в Грудзядзе, Польща

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Больше 100 лет,
    • Культовые сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • ПольшаКуявско-Поморское воеводствоГрудзёндз
Описание

Церква Непорочного Серця Пресвятої Богородиці в Грудзядзе -  колишня євангельська церква, неоготична церква побудована в 1896 – 1898 р. (вул. Адама Міцкевича 43)
Ще в 1841 році євангельська церква на Ринковій площі, виявилася занадто малою для потреб місцевої парафії. Плани нової церкви на 1600 місць склав популярний архітектор Август Менкен з Берліна. Церемонія освячення готової будівлі відбулась у 1898 р.
Під час боїв за місто церква була серйозно пошкоджена, У 1945 році покинутий храм був виділений Римо-католицькій церкві. Громада священиків-маріанців подбала про реконструкцію та модернізацію інтер’єру.
Церква - цегляна, неоготична споруда. Інтер'єр тринефний, з трансептом і прямокутним пресвітерієм. Величезна (67 м заввишки) вежа на фасаді була увінчана високим шпилем  до 1945  р. Не відбудована після війни, що є великою втратою не лише для храма, але і для панорами Грудзянжа, в якій вона була важливим вертикальним акцентом і одним із символів місто. Неоготична структура будівлі є типовою для берлінської школи архітектури кінця ХІХ століття. Нічого не збереглося від дорогого дизайну інтер’єру з часів будівництва. Електронні органи були придбані в Німеччині в 1969 році.

Джерело тексту та картини 1900 р.

 

Как добраться к точке: 
Польща, Grudziądz, Mickiewicza 43
Отчёты
Аватар пользователя butilkavodi
38 Фото
butilkavodi
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу