м. Київ. Будинок № 16 по вул. Інститутській

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

П'ятиповерховий, цегляний, покритий геразитовим тиньком, трисекційний, з парадними і чорними сходами. Квартири три- і чотирикімнатні, відзначаються комфортністю і логічністю планування. Мальовничості споруді надає запроектований з боку вулиці широкий курдонер. Композиція головного фасаду симетрична. Його архітектурні деталі та окремі фрагменти вирізняються графічністю рисунка й продумані з урахуванням нефронтального сприймання.

Пластиці фасаду властива горизонтальність основних членувань. Центральна вісь підкреслюється ступінчастим фронтоном, у якому влаштована декоративна ніша з вазою.

Вирішення дворового фасаду відбиває функціональне планування будинку. Основним архітектурним акцентом на його площині є об'єми сходових кліток, що виступають, з прилеглими до них балконами. Дворовий простір, утворений разом із двома сусідніми будинками, упорядковано й озеленено.

Будинок виділяється характерним просторовим вирішенням, пошуками архітектурного образу на основі класицистичних форм. Пам’ятка архітектури.

Джерело

На фасаді будинку встановлено меморіальні дошки М.Є.Сиваченку, 

А.Б.Солов’яненку,

Д.З.Білоколосу

та О.С.Леваді

How to get to the point: 
Інститутська, 16.
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top