Пам’ятник Джону Ерікссону у Гетеборзі

vv's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • SwedenVästra Götaland County Gothenburg
Description

Джон Ерікссон (англ. John Ericsson, швед. Johan Ericsson) — американський інженер та винахідник шведського походження. Найбільше відомий як творець першого броненосного корабля ВМС США «Монітор». Він також спроектував локомотив «Новелті» у партнерстві з Джоном Брейтвейтом. Джон Ерікссон вважається винахідником гребного гвинта у суднобудуванні.
У віці 17 років, він пішов на службу армію і був направлений на північ країни для проведення топографічної зйомки.
У 1823 році Джон Ерікссон винайшов свою першу теплову машину, котра приводилася гарячим повітрям замість водяної пари.
Після відставки з військової служби він у 1826 році попрямував до Англії, щоб там знайти застосування своєму винаходу. Але на новому місці його теплова машина не прижилася. Не дивлячись на невдачі, він все ж вирішив присвятити себе механіці і незабаром винайшов парову помпу, пароконденсатор і паровий котел нового типу.
Цей котел Ерікссон встановив на свій новий паровоз «Новелті», і у 1829-му році він взяв участь у  випробуваннях, на кращий та найшвидший паровоз, у якому все ж перемога дісталась Джорджу Стефенсону з його «Ракетою». Конструкція Ерікссона виявилась швидшою але страждала від технічних проблем з котлом.
Наступні парові локомотиви конструкції Джона Ерікссона що носили назви «Вільям IV» і «Королева Аделаїда», стали потужнішими і надійнішими. Однак на даному етапі кар'єри найуспішнішим проектом Ерікссона став паровий конденсатор, що дозволяв опріснювати воду для роботи котлів пароплавів у морі.
У 1839 році Джон Ерікссон перебрався до Сполучених Штатів й з того часу мешкав у Нью-Йорку. Тут у 1843 році за його проектом було побудовано військовий корабель «USS Princeton» — перший пароплав з двигуном під ватерлінією та гребним гвинтом, який викликав цілий переворот у конструюванні військових парових суден.
На початку громадянської війни у США Джон Ерікссон став відомим побудовою військового корабля особливої конструкції «USS Monitor», яка згодом була удосконалена й лягла в основу конструкції міноносців. Весь корпус корабля був виконаний з заліза. Обертова добре броньована гарматна башта була озброєна двома 11-дюймовими (279 мм) гарматами. Корабель було терміново збудовано за 100 днів для протистояння панцирнику «CSS Virginia», що був у конфедератів. Всього в конструкції корабля було використано 47 нових винаходів, захищених патентами.
Ерікссон брав участь у розробці інших військових кораблів та зброї, у тому числі торпеди, ескадреного міноносця та торпедного катера, що здатен був вести вогонь з гармати по підводних цілях. Він також надавав деяку технічну підтримку  у роботах зі створення підводного човна.
До пізніших винаходів Ерікссона належить сонячний колектор, експерименти з двигуном на метані.
Хоча жоден з винаходів Джона не було поставлено на потік, його вважають одним з найвпливовіших інженерів-механіків усіх часів.

Джерело

How to get to the point: 
Гетеборг, Kungsportsavenyen
0
Your rating: None

Back to top