м. Прага. Будинок «У вола».

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Ранньосередньовічний, готичний і пізньоготичний будинок, перебудований до 1540 року.  Назва «У Вола» виникла в XV столітті, коли будинок був названий на честь його власника Охса (Ochs), проте він був також відомий під назвами «У Смертоша» (U Smertošů) і «У Білого лева» (U Bílého lva). Зміна його вигляду в стилі ренесанс була зроблена в 1609 році після того, коли у будинку з'явився новий власник Мартін Смертош молодший.

Близько 1740 р. проведена велика реконструкція в стилі бароко. З тих пір на фасаді зберігся щит в стилі раннього бароко. Спочатку зберігся і готичний портал з XV століття, в 1935-1936 роках він був перетворений в вітрину при змінах, що проведені архітектором Карелом Роштіком (Karеl Roštík) для тодішнього власника торговця тканинами Кінцля (Kyncl).

На розі будівлі на другому поверсі в ніші стоїть зроблена з піщанику копія статуї святого Йосифа, виготовлена ​​Лазарем Відманном (Lazar Widmann) в період після 1750 року.  Оригінал не зберігся. За допомогою двох арок будинок з'єднаний через вулицю Мелантріхову зі Штепановським (Štěpánovský) будинком, розташованим навпроти. Пам’ятник культури національного значення.

Джерело

How to get to the point: 
Staroměstské náměstí 462/27, Melantrichova 462/21
Reports
vv's picture
2 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top