Чоловічий монастир на честь Архістратига Михаїла в м.Переяслав-Хмельницький

Portret użytkownika Vikont
  • Теги:
    • Монастырь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódПереяслав (Переяслав-Хмельницький, Переяславль, Переславль Руський)
Opis

На цьому місці в ХІ-ХІІІ знаходився Єпископській двір, до якого входили: Михайлівський собор, Єпископський палац та ворота, церква Андрія, малі храми, майстерні. На території монастиря залишився фундамент Михайлівського собору зруйнованого за навали хана Батия. На його місці у 1646-1666 було побудовано Михайлівсьську церкву, яка з деякими змінами збереглась до сьогоді. 

Михайлівська церква - визначна архітектурна та історична пам'ятка XVII-XIX ст. Це найстаріша будівля Переяслав-Хмельницького.

У 1734 р. церква горіла, але була після цього відновлена. Дзвіниця, келії і трапезна, об'єднані в одну споруду, були збудовані у 1745 р. У 1823 р. первісний кам'яний купол Михайлівської церкви був замінений на дерев'яний.

У 1845р. Т.Г.Шевченко змалював дзвіницю Михайлівської церкви.

Будівля дзвіниці, келій і трапезної постраждали під час ІІ світової війни. Відреставровано у 1951-1953 роках.

Михайлівська церква - кам'яна, тинькована, в плані близька до тридільного типу. Видовжений прямокутний основний простір перекритий напівциркульним склепінням із розпалубками, до нього примикають гранчасті апсида і бабинець, перекриті зімкнутими склепіннями. Споруда накрита двосхилим дахом. Стіни розчленовані пілястрами, прорізані вікнами, які увінчані фронтончиками з ліпниною. По периметру церква оперізана фризом, прикрашеним керамічними розетками. В інтер'єрі збереглися розписи XVIII - XIX ст., які належать до київської школи живопису.

Дзвіниця, келії і трапезна знаходяться на схід від церкви і об'єднані в одну споруду. Будівля цегляна, тинькована, видовжене, прямокутне в плані з напівкруглою проїзною аркою і квадратним ярусом дзвіниці над нею, завершеним шатровим куполом з главкою. Накрита двосхилим дахом, приміщення перекриті циліндричним склепінням з розпалубками над вікнами. Стіни розчленовані пілястрами, оперізані ліпним орнаментальним фризом.

Посилання на текст 1, посилання на текст 2.


0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry