Меморіальна дошка, Коваленко О.В.(міська лікарня №1) в Дніпродзержінську

Portret użytkownika dombrovskii_a
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: +9 / 3 uczestnicy / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaDniepropietrowski obwódКам'янське (Дніпродзержинськ)
Opis

Меморіальна дошка, Коваленко О.В.(міська лікарня №1) в Дніпродзержінську

Олексій Васильович Коваленко
(12(25) 05. 1881-29.06.1962)
Поет, перекладач, колекціонер, лікар-терапевт,істинний патріот,гуманіст
Перипетії долі
Коваленко Олексій Васильович народився 12(25) травня 1881 року в селі Романкове, в селянській родині. У 1902 році він закінчив у Катеринославі фельдшерську школу, працював у селах і на шахтах Донбасу. У 1904-1905 роках служив  фельдшером заводської лікарні в Кам'янському, з 1922 по 1962 р. -у міській лікарні №1
Прагнення служити своєму народу спонукало Олексу Коваленка у 1914 році видати власним коштом неопублікований тоді в Росії переклад «Слова о полку Ігоревім», автором якого був український класик Панас Мирний. Книга вийшла невеликим тиражем в Києві. Це був вчинок: наперекір забороні й переслідуванням влади займатися популяризацією патріотичної поеми на «малороссійском нарєчіі».
Праця усього життя
Величний пам'ятник давньоруської писемності став другим після медицини покликанням Олекси Васильовича Коваленка. У 1922 році, глибоко вивчивши «Слово», він почав працювати над власним перекладом поеми. Це було заняття для себе, для душі. Проте з часом робота талановитого інтерпретатора отримала високу оцінку знавців і фахівців. Зокрема, переклад було високо оцінено академіком Миколою Гудзієм.
Слово о полку Игоревім
Коваленко продовжував удосконалювати переклад, опублікувавши його лише у 1954. Рік по тому переклад був перевиданий в антології українських перекладів і перекладень, а в 1960 - в новій редакції був виданий окремою книгою зі супровідною статтею накладом 5 тис. примірників.
Вимогливість автора до самого себе була безмежна: з-під пера лікаря-ентузіаста вийшло близько 30 варіантів перекладу «Слова».
Понад 60 років Олекса Коваленко присвятив служінню заповітам Гіппократа. З них 38 років він працював над поетичним «переспівом» історії походу новгород-сіверського князя Ігоря Святославовича проти половців.
Олекса Коваленко був людиною широкого кола інтересів : писав вірші(його поезії опубліковані в колективній збірці «Заграви над Дніпром»), грав на скрипці, власноруч виготовляв меблі, вивчав творчість Т. Г. Шевченка, зібрав близько 80 проектів пам’ятника поету, створених у різні часи, колекціонував українські старожитності, серед яких чільне місце займали поштові листівки з українськими краєвидами.
Багато років очолював  міське літературне об'єднання, яке було засноване  в нашому місті в  квітні 1953 року на базі центральної міської бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка

Джерело тексту

 

Raporty
Portret użytkownika Vikont
1 Zdjęcia
Vikont
Portret użytkownika Orlan
1 Zdjęcia
Orlan
Portret użytkownika Voliansky
1 Zdjęcia
Voliansky
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry