Спасо-Преображенський храм (зруйнований) в с.Котовка

Portret użytkownika dombrovskii_a
  • Теги:
    • Kultowe zabudowania,
    • Православный храм,
    • Церковь (разрушена)

Ocena: +7 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaDniepropietrowski obwódКотовка
Opis

Спасо-Преображенський храм (зруйнований) в с.Котовка
Спасо-Преображенський храм зруйнований в 30-ті роки і перебудований в Будинок Культури. Якщо подивитися на фасад Будинку Культури, то можна дізнатися стіни храму.

У 1774 році в селі побудована перша дерев’яна церква на кошти статського радника Ларіона Спиридоновича Алексєєва, у власність якого перейшла Котовка після смерті батька. Перша дерев’яна церква Преображенія Господнього була заснована 5 жовтня 1774 року.
У 1796 році побудована друга церква за рахунок поміщика Алексєєва і селян.
У 1857 році граф Григорій Алексєєв одружився за француженкою, донькою французького графа Дюбрель – Геліон – Дело – Героньєр. У них народилось дві дочки: Віра і Ольга. Віра була одружена з князем Урусовим, а Ольга у 16 – річному віці померла від сухот (туберкульозу).
Щоб зберегти пам’ять про померлу дочку, Алексєєв вирішує в честь Ольги збудувати церкву на території, яку жителі села називали Ольжиною Долиною (та території теперішнього сільського парку). Це місце дуже любила Ольга, часто відпочивала там. Церкву збудовано дуже швидко, майже за рік і наприкінці 1912 на початку 1913 року вона почала діяти. За своєю архітектурою та оздобленням церква с.Котовки, а також її дзвіниця (зараз там будинок культури села) не мали аналогів в Україні. Старожили говорили про надзвичайну акустику, якою відзначалась церковна споруда. Перед церквою, на тому місці, де любила сидіти Ольга, було покладено великий камінь з написом: «Да будут очи твои смотреть на храм сей день и ночь».

джерело тексту magdalynivka.at.ua

 

Raporty
Portret użytkownika Dmitriy
4 Zdjęcia
Dmitriy
Portret użytkownika prokhozhijj
2 Zdjęcia
prokhozhijj
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry