Меморіальна дошка Чумаку І.М. (вул. Курова, 71), м. Луганськ

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLugański obwódЛуганськ
Opis


Гранітна меморіальна дошка з гравіюванням Чумаку Івану Михайловичу встановлена на углу навчального корпусу №2 Луганського коледжу будівництва, економіки та права (вул. Кірова, 71).



У 1944 році Іван Чумак вступає до Ворошиловградського технікуму колійно-будівельних спеціальностей на відділення «Цивільні та технічні споруди». Під час навчання у технікумі вперше помітили художній хист юнака.
У 1948 році Іван був зарахований на перший курс Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва на скульптурне відділення, який закінчив із відзнакою. Отримав рекомендацію до аспірантури Ленінградської Академії мистецтв, але за сімейними обставинами повертається до Луганська. Одночасно з роботою в художньому училищі починає активну творчу діяльність. Перші самостійні роботи скульптора виявляють талант майстра психологічного жанру. Це роботи «Син Донбасу», «Делегатка», «Металурги», «Шахтарський коровай» та інші. У мармурі, бронзі, граніті постають образи В. Титова, О. Молодчого... У 60-х роках з'являється серія ліричних жіночих портретів – «Веснянка», «Портрет вчительки», «Ірина», «Портрет лаборантки». Створена в 1966 році скульптурна композиція «Слово о полку Ігоревім» експонувалася на Всесоюзній виставці у Москві і була закуплена для Київського музею українського образотворчого мистецтва. У 1968 році була виготовлена модель пам'ятника авторові «Слова о полку Ігоревім».
Наприкінці 60-х років І.М. Чумак у співдружності з В. Мухіним, В. Федченком, І. Овчаренком розпочинає роботи з виготовлення комплексу «Україна - визволителям», який у 1972 році встановлений в с. Мілове на кордоні Луганської та Ростовської областей.
Автор пам'ятників першовідкривачеві вугілля в Донбасі Григорію Капустіну, Олексію Стаханову, монумента «Луганський робітник».
У 1983 році Чумак І.М. нагороджений срібною медаллю Є.В. Вучетича.
У творчому доробку митця 350 скульптурних творів. Іван Михайлович – почесний громадянин м. Луганськ, народний художник України, лауреат Державної премії імені Т.Г. Шевченка (1973 р.).
Помер 19 березня 2004 г. Джерело тексту і фото. 

См. праці скульптора: https://www.shukach.com/ru/node/11971https://www.shukach.com/ru/node/12993,
https://www.shukach.com/ru/node/11981

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry