Кінотеатр "Батьківщина", м. Луцьк

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Infrastruktura,
    • Кинотеатр

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaWołyński obwódЛуцьк
Opis

У кінці XV ст. на цьому місці було споруджено церкву на честь Параскеви-П'ятниці - опікунки ремесла і торгівлі. Біля церкви виникло невелике кладовище. В середині XVIII ст. церкви вже не існує. Тут на великому майдані у ХІХ ст. стали проводити торги та ярмарки. А на місці храму Луцьке православне братство спорудило капличку. На поч. ХХ ст., за часів УНР, площу було впорядковано, навколо каплички поставили огорожу. Вулиці, що сформувалися з обох боків каплички, проходили так: основна гілка під назвою Адвокатська - понад західною стороною каплички доходила до поперечного Скарбово-П'ятницького провулку, який вів на теперішню вул. Лесі Українки. П'ятницька вуличка пролягала із східної сторони.

Ще перед Другою світовою війною тут почали будувати кінотеатр, запроектований у 1937 р. інженером-архітектором Т. Красінським. Завершено будівництво було вже після війни - кінотеатр назвали "Батьківщина". Після цього навколо сформувалась невелика площа. У радянські часи капличку було знесено, на її місці споруджено фонтани, а трохи далі - громадський туалет.

 Фото.

Нині фонтанів немає, а в приміщенні кінотеатру розмістилася Волинська обласна держтеларадіокомпанія.  


Фонтан перед кінотеатром.
Адреса: вул. Горького, 12.

Джерело: Пясецький В.Е., Мандзюк Ф.Г. Вулиці і майдани Луцька: Історико-краєзнавчий довідник. – Луцьк: Волинська обл. др-ня, 2005. – С. 77-78.

Фото 2008 р.

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry