Меморіальна дошка Касперу Вайґелю у Львові

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: +11 / 3 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLwowski obwódЛьвів
Opis

У Львові багато меморіальніх дошок, визначних пам’ятників, будинків, але вчений геодезист, доктор технічних наук, професор Каспар Вайґель має, напевно, пряме відношення до геокешінга, «шукачів».


Вайґель народився у Львові в 1880 році, закінчив німецьку державну вищу гімназію  та інженерний факультет Вищої політехнічної школи у Львові. З 1908 р. — асистент, ад'юнкт і доцент, а з 1912 по 1941 рр. — професором і завідувачем кафедри геодезії.
Працює шефом геодезичної секції Польщі, у 1929–1930 навчальному році — ректором, а у 1930–1931 навчальному році — проректором Львівської політехніки. Під час окупації Львова в 1941 р. К. Вайґеля разом з єдиним сином магістром прав Юзефом Вайґелем заарештували і разом з іншими львівськими вченими розстріляли на Вулецьких горбах. Могила невідома.
Автор коло 50 наукових праць і навчальних посібників з геодезії, вирівнювальних обчислень, фотограмметрії і математики, написаних німецькою, польською, англійською і французькою мовами. До цього часу не втратили свого значення його підручники по геодезії.
Піонер та ініціатор застосування фотограмметрії, інтерферометрії для вимірювання віддалей. Під його керівництвом проводились значні польові науково-виробничі роботи. Було виконано аерофотознімання, фототеодолітне знімання і складені багато карт, інварними дротами виміряно Коломийський базис, побудовані мережі тріангуляції. Член Державної Геодезичної Ради, член Академії технічних наук, голова секції геодезії і геофізики Польської Академії Наук, член Постійної комісії Міжнародної геодезичної і геофізичної спілки (МГГС), член Міжнародного фотограмметричного товариства (МФТ), член-засновник і перший голова Польського фотограмметричного товариства (1930–1939), учасник конгресів МГГС. Належав і до багатьох культурних товариств, а як великий шанувальник музики, брав участь у концертах і сам складав твори, які пізніше виконував студентський хор.
 У Вроцлаві його ім'я присвоєно геодезичному технікуму, 1991 р на будинку по вул. Саксаганського, 3, де мешкав Вайґель, відкрита меморіальна дошка (скульптор Василь Ярич, архітектор Михайло Бендина).

Джерело тексту та портрета

 

Как добраться к точке: 
Львів, вул. Саксаганського,3
Raporty
Portret użytkownika Vikont
1 Zdjęcia
Vikont
Portret użytkownika dombrovskii_a
3 Zdjęcia
dombrovskii_a
Portret użytkownika voky89
1 Zdjęcia
voky89
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry