Хресна дорога у Львові

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Pomniki,
    • Часовня,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLwowski obwódЛьвів
Opis

Хресна дорога (лат. Via della Croce, також називається лат. Via Dolorosa) — дорога, яку Ісус Христос пройшов на Голгофу. У Католицькій Церкві вона матеріально символізується в вигляді 14 образів того трагічного ходу. Звичай влаштовування Хресного Шляху виник десь у XV ст. серед францисканців і ввійшов у загальний вжиток католицької Церкви в XVIII ст., коли папи дозволили влаштовувати його всім церквам. Обряд Хресного Шляху полягає в тому, що особа, чи церковний похід спиняється перед кожним із 14 образів і відчитує певні молитви, отримуючи таким чином великі розрішення гріхів, рівні тим, які одержують, відвідуючи святі місця в Палестині.
Богослужіння складається з 14 стацій (подій), що являють собою різні моменти Страстей Христа, а також вступу і висновку. Традиційно на стінах  храмів поміщаються по периметру чотирнадцять картин або скульптурних композицій, відповідних чотирнадцяти стаціям хресного шляху. Богослужіння Хресної дороги проводяться під час Великого посту, особливо по п'ятницях. Обов'язково проводиться Хресна дорога у Велику п'ятницю — день розп'яття і смерті Христа. У багатьох католицьких країнах, де є монастирі або шановані храми, уздовж дороги, що веде до святині, встановлюються скульптурні або живописні зображення стацій Хресної дороги. Богослужіння хресного шляху, таким чином, може бути поєднане з паломництвом.
У Львові стації Хресної дороги розташовані на північному схилі Високого Замку. Довжина кільцьового шляху біля 500 метрів. Координати в заголовку – для першої стації біля вул. Замкової.

Стації Хресної Дороги

I. Ісуса засуджують на смерть
Пилат засуджує Ісуса на хресну смерть. Виголошує свій засуд. Виконує свою волю, слухаючи людей, які хотіли задовільнити своє бажання смерті. Убити людину вже стало звичною справою, а навіть благородною, особливо, коли відстоюєш честь, правду, загальний спокій суспільства. Пилат видає на страту одного, щоб тисячі утихомирились.

II. Ісус бере на себе хрест
Ісус бере хрест. Важливий хрест відразу видається нелегкою ношею. Цей тягар збільшуватиметься із кожним кроком. Буде його нести важче із кожним принижуючим криком натовпу, який буде спостерігати за сценою терпінь

III. Ісус падає перший раз під хрестом
 Ісус падає під хрестом. Перші перешкоди захитали рішучі кроки. Спаситель падає на землю. Не був це тягар хреста, що повалив додолу. Це лише перші незначні перешкоди.

 IV. Ісус зустрічає свою Матір
Марія зустрічає Ісуса на дорозі терпінь. Йде з Ним. Вона довіряє, не сперечається, не переконує у протилежному. Вона є тут, щоб підтримати вибір свого Сина.

V. Симон з Киринеї допомагає Ісусові нести хрест
Ісус продовжує нести хрест. Сили слабнуть.  Хрест виявився заважкий для нього. Що робити? Коли не дійде до кінця, не дійде до цілі, не відбудеться відкуплення людства. Того часу до натовпу з цікавості підійшов Симеон. Чоловік простий, котрий повертався з праці. Коли звернулись, щоб той взяв хрест Ісуса він його та поніс. Помагати потрібно особливо тим, що не можуть самі перебороти трудність. У такий спосіб допомагаємо самому Христу.

VI. Вероніка витирає Ісусове обличчя
Це був дуже простий вчинок, можливо, непомітний для багатьох, але цей вчинок по-особливому зворушив Ісуса. Він залишив відбиток свого обличчя на хустині. Спаситель, насправді, відбиває Свій образ на кожному ділі милосердя так, як на лляному полотні Вероніки.

VII. Ісус вдруге падає під хрестом
Ісус знесилений усе ж таки падає знову. Здавалось би, після підтримки багатьох Ісусові мало би бути легше і йти він мав би впевненіше. Та все ж таки падає. Слабість людського тіла дається взнаки. Тягар стає щоразу важчим. Але Ісус не залишається лежати під тягарем хреста. Встає і продовжує свій шлях до цілі.

VIII. Ісус просить Єрусалимських жінок, щоб плакали над особистими гріхами
Ісус на своєму шляху зустрічає не тільки тих, хто йому допомагав і підтримував, але й тих, хто був спостерігачем. Ті спостерігачі покинули свої справи, щоб подивитися на це видовище. Дивитися, як хтось терпить.

IX. Ісус падає третій раз
Несучи незаслужений хрест, терплячи несправедливі дорікання і зносячи численні образи, Ісус далі продовжує йти до своєї мети. Уже недалеко. Уже залишилось кілька кроків. Але цього разу дійти до цілі — означало дійти до місця смерті. Там чекав кінець. Ісус знесилений падає третій раз.

X. З Ісуса здирають одяг
Ісус вже вийшов на гору. Шлях фізичного знущання завершився. Залишилось тільки вмерти. Але перед самою смертю люди завдали Спасителю ще й моральну смерть. Здерли з нього одяг і кинули жереб.

XI. Ісуса прибивають до хреста
До цієї хвилини ще можна було сумніватися у здійсненні хресної жертви. Було багато перешкод на хресній дорозі, які могли завадити розп'яттю. І ось його прибивають до хреста. Хрест і тіло Спасителя стають одним цілим. І навіть на цьому ганебному місці, у цих муках Ісус не перестає нас любити. Молиться за своїх катів, просить милості для грішників, заступається за нас: «Прости їм, бо не знають що роблять».

XII. Ісус вмирає на хресті
З Євангелії від св. Марка: А як шоста година настала, то аж до години дев'ятої темрява стала по цілій землі. О годині ж дев'ятій Ісус скрикнув голосом гучним та й вимовив: Елої, Елої, лама савахтані, що в перекладі значить: Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув?
А Ісус скрикнув голосом гучним, і духа віддав!… А сотник, що насупроти Нього стояв, як побачив, що Він отак духа віддав, то промовив: Чоловік Цей був справді Син Божий!

XIII. Ісуса знімають із хреста
З Євангелії від св. Марка: А коли настав вечір, через те, що було Приготовлення, цебто перед суботою, прийшов Йосип із Ариматеї, радник поважний, що сам сподівавсь Царства Божого, і сміливо ввійшов до Пилата, і просив тіла Ісусового.

XIV. Ісуса кладуть до гробу
З Євангелії від св. Марка: А Йосип купив плащаницю, і, знявши Його, обгорнув плащаницею, та й поклав Його в гробі, що в скелі був висічений. І каменя привалив до могильних дверей. Марія ж Магдалина й Марія, мати Йосієва, дивилися, де ховали Його.

Джерела: Вікіпедія, Вікімапія

Как добраться к точке: 
Львів, вул. Замкова
Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
5 Zdjęcia
dombrovskii_a
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry