Церква Покрови Богородиці у Львові

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Костел (перестроен),
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +14 / 3 uczestnicy / 2 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLwowski obwódЛьвів
Opis

Церква Покрови Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріархату знаходиться на вул. Грушевського, 2. Це пам'ятка архітектури XVIII століття. Раніше там були Костел Святого Миколая , Костел Найсвятішої Трійці та Святого Миколая Єпископа, Тринітарський костел.
Перші тринітарії прибули до Львова 1685 року з Іспанії. Поступово вони придбали кілька будинків у львівському середмісті, де влаштували тимчасовий монастир. 1693 року Миколай Стшалковський заповів ченцям земельну ділянку на Галицькому передмісті і кошти на будівництво.
Дерев'яний монастир на мурованому фундаменті було споруджено 1694 року. Через 2 роки завершено будівництво дерев'яного костелу святого Миколая. У 1739–1745 роках коштом Самуеля Мухавецького та Яна Яблоновського споруджено сучасну будову. 1769 року сталась пожежа. Відбудова тривала до1777 року. 1782 року орден тринітаріїв був скасований — 9 капланів, 3 брати, що мешкали тут, змушені були залишити святиню.
1837 року храм віддано під опіку Єзуїтам. У 1853 році поруч із костелом, у будинку Єзуїтського конвікту був розташований Львівський університет. 1903 року завершено реставрацію під керівництвом Міхала Лужецького. Авторство проекту приписується італійцеві Франческо Плачиді.
Костел тринефний, перекритий напівциркульними склепіннями з розпалубками. Фасад завершено традиційним для свого часу фронтоном з волютами. Площина фасаду розчленована пілястрами і значно розвинутими карнизами. Інтер'єр прикрашений пишною ліпниною, різьбленням по дереву і скульптурою. Цінною пам'яткою мистецтва є вівтар Шольц-Вольфовичів, зроблений близько 1595 року, що знаходиться у лівому нефі.

Джерело тексту та ч/б фотографії церкви

 Тринітарії (Орден Пресвятої Трійці) — католицький жебракуючий монаший орден заснований у 1198 році французьким богословом Жаном де Мата і пустельником Феліксом де Валуа  для викупу полонених християн із мусульманської неволі. Першу подорож за невільниками львівські ченці здійснили 1688 року до Кам'янця-Подільського. Тоді за 3919 злотих вдалось викупити 8 осіб. Кожна «редемпція» була справою небезпечною через ризик нападу на ченців під час подорожі і їх пограбування. Так чергова десята редемпція закінчилась загибеллю перекладача і одного ченця, а усіх 51 викуплених полонених знову забрано до неволі. За увесь період діяльності до 1782 року здійснено 18 «редемпцій» — місій з викупу невільників. Викуплено 517 чоловік коштом 573 427 злотих. Всього тринітаріями з неволі було викуплено 30 720 бранців. Габіт  тринітаріїв традиційно білий із червоно-синім хрестом на грудях.

Джерело тексту та зображення гербу тринітаріїв

        

    

Как добраться к точке: 
Львів, вул. Грушевського,2
Raporty
Portret użytkownika Vikont
1 Zdjęcia
Vikont
Portret użytkownika olanko
1 Zdjęcia
olanko
Portret użytkownika Хорт
1 Zdjęcia
Хорт
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry