Пам'ятна дошка 1-ій Всеукраїнській краєзнавчій конференції, м. Харків

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: +11 / 3 uczestnicy / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCharkowski obwódХАРКІВ
Opis

На будівлі колишнього Палацу піонерів з боку майдану Свободи встановлена дошка на згадку про проведення тут 1-ої Всеукраїнської краєзнавчої конференціі.

Перша всеукраїнська краєзнавча конференція відбулася 28-31 травня 1925 р. в Харкові – тогочасній столиці України. Вона проходила у приміщеннях Ветеринарного інституту по вул. Сумській (нині тут розташований обласний Палац дитячої та юнацької творчості; на його боковій стіні в 1995 р. було відкрито меморіальну дошку на честь проведення конференції).
    

У роботі конференції брали участь 75 делегатів з різних регіонів України, серед яких були такі відомі вчені як Д.І. Багалій, Д.І. Яворницький, М.В. Шарлемань, О.А. Яната, В.О. Геринович.
Основні завдання, що стояли перед учасниками конференції:
 - об’єднати краєзнавців України в науково-громадську організацію;
 - спрямувати краєзнавчий рух на вирішення поставлених завдань;
 - матеріально підтримати краєзнавчу роботу.
Конференція констатувала стихійність роботи краєзнавчих організацій, відсутність у ній плану, відірваність від діяльності державних і господарчих установ. У ході її роботи було утворено Український комітет краєзнавства, і таким чином краєзнавчий рух отримав організаційне оформлення.  Члени конференції ухвалили низку резолюцій, визначили сутність краєзнавства, принципи і методи краєзнавчої роботи.
Джерело. 

Raporty
Portret użytkownika Vikont
1 Zdjęcia
Vikont
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika Tan-Tol
2 Zdjęcia
Tan-Tol
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry