Пам'ятник жертвам Голодомору 1932—1933 років в м. Суми

Portret użytkownika dj-sumy
  • Теги:
    • Памятник жертвам Голодомору,
    • Pomniki

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaSumski obwódСуми
Opis

Пам'ятник жертвам Голодомору в Сумах являє собою образ традиційної української хати з трисхилою стріхою, від якої зосталося тільки дві стіни (паралельні стели) — біла, що є ознакою колишнього достатку та родючості, і чорна як символ злиднів і відчаю, що настали після Голодомору.

Посередині хати розташована бронзова людська постать — символічний силует жінки, яка схопилася руками за голову. Жорна з колосками, що лежать під ногами жінки — символічне втілення українського селянства та рясного врожаю, що був відібраний у селян.

Піраміда на задньому плані символізує вічну пам'ять померлим у ті часи.

 

На одній з паралельних стел («білій стіні будинку») — напис «Невимовний біль, тугу приносимо на вічну пам'ять і спокій жертвам Голодомору».

Пам'ятний знак було відкрито у День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій 22 листопада 2008 року.

Встановлено у віддаленості від центру міста в сквері Пам'яті Жертв Голодомору (раніше Баумана) на площі Баумана неподалік Сумського автовокзалу.

Автори проекту — член Національної спілки художників скульптор Олег Прокопчук та член Національної спілки дизайнерів І. Абрамов; архітектурну прив'язку виконав член Національної спілки художників архітектор О. Дяченко.

Джерело інформації

Raporty
Portret użytkownika olanko
3 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry