«Збручанський» Світовид, м. Київ

Portret użytkownika Хорт
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Wykop,
    • Archeologia,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

«Збручанський» Світовид - кам'яна статуя, яка зображує слов'янського Бога Світовида. Статую було знайдено 1848 р. в річці Збруч біля села Личківців (Гусятинський район Тернопільської області).

В Києві на Володимирському проїзді між Софійською та Михайлівською площами встановлено копію цієї статуї (Автор - заслужений художник України Інна Коломієць), а оригінал, створений в X столітті, з 1851 р. зберігається у Краківському археологічному музеї.

Фото з Краківського археологічного музею

Джерело фото

Скульптура Світовида одна з небагатьох незнищених пам`яток культури і духовності слов’ян. В ній відображено цілісну систему уявлень та світогляду слов’ян Київської Руси, які існували задовго до введення на цих землях християнських віровчень.

Як вважають археологи Храм Світовида існував майже до ХVІІ ст. на горі Богит (Тернопільська обл.). Збереглися давні рукотворні вали, кам’яні ворота, спіралеподібна вимощена каменем дорога, яка веде на вершину гори, де розміщувався жертовник, і стояла сама статуя до того, як потрапила на дно Збруча.

Світовид  – Бог Неба, небесного світла, найвищої святості.

Світовид зображений у вигляді чотиригранного стовпа висотою 2,67 м, орієнтованого по чотирьох сторонах світу. Він має вгорі чотири обличчя (два чоловічих і два жіночих) під однією шапкою. Має три яруси, які символізують триєдність світів Прави (верхній світ Богів), Яви (середній світ людей) і Нави (нижній світ Предків).

 Верхній ярус: Лада (схід) богиня весни, врожаю і кохання, опікунка шлюбу. Тримає Перстень.

Дажбог (південь) покровитель плодовитості та сонячного світла. На фігурі видно колесо-сонце.

Перун (захід) покровитель грози, грому, війни. Меч – символ боротьби проти сил темряви й хаосу. Білий кінь – символ білого світу і божественної святості, вічного руху сонця.

Мокоша (північ) богиня долі, до неї по заступництво зверталися породіллі. Тримає у руці ріг достатку.

 

Середній ярус заввишки 40 см містить витесані фігурки чоловіків і жінок. Під Ладою й Мокошею розташовані жіночі фігурки, під Перуном і Дажбогом — чоловічі.

Нижній ярус має висоту 67 см. На ньому — вусатий чоловік, що стоїть навколішки й тримає на руках верхні яруси. Це Велес — покровитель підземного царства мертвих, а також бог скотарства й торгівлі.

Свята Світовида відзначаються влітку і восени. 

 

Как добраться к точке: 
м.Київ, Володимирський проїзд між Софійською та Михайлівською площами.
Raporty
Portret użytkownika olanko
1 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry