Грот Кабазі і грот Храму

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Грот,
    • Przyrodnicze obiekty

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaМалинівка (Бахчисарайський р-н)
Opis

У найвужчій частині долини прориву р.Альми крізь Внутрішнє пасмо притулилися кілька невеличких сіл зараз об’єднаних під загальною назвою Малинівка.

Цікаво, що попри вказівки і постанови радянської влади які були спрямовані на те щоби стерти пам’ять про кримських татар навіть з географічної мапи півострову (йдеться про перейменування населених пунктів Криму в 1948р.), стару назву села – Кабазі – багато хто знає і пам’ятає.

На схід від села Малинівка, на правому скелястому борті долини Альми, під скельним навісом південного схилу г.Казанчук,

знаходиться одна з дев’яти печер Криму, де наприкінці ХІХ ст. К.С. Мережковський вперше для території Російської імперії виявив матеріальні свідоцтва існування людини кам’яного віку – неандертальця.

По суті відкриття Костянтина Мережковського «обезсмертило» маленьке кримськотатарське село: його назва увійшла в номенклатуру видатних археологічних пам’яток планети.

Костянтин Мережковський був одним із перших дослідників, який цілеспрямовано проводив у Криму розкопки стоянок первісної людини. Самотужки він обстежив 34 печери й у дев’яти з них виявив сліди палеоліту. Були відкриті стоянки різних епох кам’яного віку, в тому числі перші на території Російської імперії мустьєрські пам’ятки: Вовчий грот у долині ріки Бештерек і Кабазі на річці Альмі. З тих пір у науці міцно закріпилася думка про заселення Криму людиною.

Стоянку первісної людини мустьєрської епохи, відому як Кабазі,

Костянтин Мережковський розкопав у 1880 році. Пізніші розкопки дозволили встановити, що ця стоянка довгочасна. Археологічний матеріал, що його було отримано під час цих розкопок, свідчить про те, що 100-35 тис. років тому, тобто в епоху мустьє, долина річки Альми була заселена людьми. 


Неподалік від гроту Кабазі (приблизно 100м у східному напрямку)

знаходиться ще один цікавий об’єкт який називають «Грот Храму»

через його банеподібне склепіння –

це зразок утворення карстових порожнин у Передгір’ї за активною участю артезіанських висхідних водяних струменів.

Джерела:

1) Александр Ена, Андрей Ена, Куэсты Крымского Предгорья: Научно-популярный очерк-путеводитель.-Симферополь: Н.Оріанда, 2010.

2) http://isar.org.ua/xram/groty-kabazi-i-xrama.html .

Как добраться к точке: 
Автобусом до с.Малинівка, а далі - пішки (стежка від самої зупинки приведе до гроту Храму). Можна підійти з північного заходу по ґрунтових дорогах до обривів, і спуститися до гротів згори (стежка починається біля величезної брили яку добре видно з різних ракурсів), тоді у село заїжджати не треба - цей варіант зручніший.
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry